• Domov
  • Novice
  • Na 3. sestanku RLL o prihodnosti bioplina v Pomurju

V petek 20. oktobra je v prostorih Občine Lendava potekal 3. sestanek regionalnega živega laboratorija (RLL), ki je bil ustanovljen v okviru projekta INTENSSS PA. Na sestanku so člani RLL-ja razpravljali o prihodnosti bioplinarn v Pomurju.

Bioplin predstavlja pomemben vir električne energije v Pomurju, saj se kar 94% elektrike v Pomurju proizvede iz bioplina, 5% pa iz fotovoltaike. V pomurski regiji so 4 večje bioplinarne, ki proizvajajo električno energijo. Te bioplinarne so večinoma postavljene (pre)blizu naselij, kar povzroča veliko slabe volje in na njeni podlagi nasprotovanje proizvodnji bioplina.

Na sestanku RLL-ja je na zečetku slabo izkušnjo z bioplinarno predstavil župan občin Lendava. Uvodoma je povedal, da zaradi slabe prakse in nesodelovanja oziroma ne-vključenosti občin, prihaja med ljudmi nasprotovanje do proizvodnje bioplina, kar pa je narobe. Proizvodnja bioplina je dobra in bi se v Pomurju morala razvijati, a ne v takšni obliki kot sedaj. Velike bioplinarje za proizvodnjo potrebujejo veliko količino kmetijskih odpadkov. V primeru Lendave, njihova bioplinarna teh odpadkov ni bila zmožna dobiti, zato je izbrala cenovno najugodnejšo varianto in je kmetijske odpadke nadomestila z živalskimi, ki jih je uvozila iz Hrvaške. Ti odpadki pa povzročajo velik in močan smrat, zaradi česar je prišlo tudi do upora ljudi in občine. Bioplinarna naj bi uvozila več kot 100 ton predvsem živalskih odpadkov.

V razpravi so tako predstavniki civilne iniciative, predstavnik Kmetijsko-gozdarske zbornice, kot župani poudarili, da ne nasprotujejo proizvodnji bioplina, nasprotujejo ap velikim bioplinarnam, ki za delovanje/proizvodnje električne energije potrebujejo večjo količino kmetijskih odpadkov, kot jih je na voljo v kmetijstvu. Vsi prisotni so poudarili, da bi se moralo vzpodbujat izgradnjo manjših biolinarn, ki bi bile v okviru kmetij in bi za svoje delovanje uporabljale lastne kmetijske odpadke.  Žal pa so trenutne finančne vzpodbude takšne, da so vračunane v proizvedeno ceno električne energije, kar posledično pomeni, da več subvencije dobi bioplinarna, ki proizvede več elektrike.

Rezultat iskanja slik za bioplinarna


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice