• Domov
  • Novice
  • Na posvetu Vloga občin pri soočanju z begunsko krizo poudarek na sodelovanju in postopanju v skladu s predpisi

Skupnost občin Slovenije je v četrtek, 31. marca 2022 izvedla posvet Solico – vloga občin pri soočanju z begunsko krizo.

Predstavniki Urada za migracije, pristojnih ministrstev, Visokega Urada ZN za begunce, občin, Uprave RS za zaščito in reševanje, Slovenske filantropije ter Slovenskega Mladinskega Orkestra so predstavili Uredbo o načinu zagotavljanja pravic osebam z začasno zaščito, primere dobrih praks občin in izobraževalne vsebine vezane na sodelovanje občin in vseh pristojnih institucij pri sprejemu, namestitvi in integraciji beguncev.

Posvetili so se s pravno podlago ter nujnimi informacijami, ki jih potrebujejo občine za učinkovito spopadanje z naraščajočim številom beguncem ter podali osnovne napotke, o vlogi, nalogah in navodilih občin za čim bolj učinkovito spopadanje z begunsko krizo.

V uvodnem delu je direktorica Urada za oskrbo in integracijo beguncev mag. Katarina Štrukelj predstavila procesni okvir upravljanja z begunsko krizo, vključno s pravicami, ki izhajajo iz zakonodaje, vlogo občin in navodila zanje. Ker so se posveta udeležili tudi predstavniki Ministrstva za zdravje, Uprave RS za zaščito in reševanje in Zavoda za zaposlovanje so občine od različnih resorjev lahko prejeli odgovore na vprašanja, ki so se jim od prihoda prvih beguncev zastavila.

Tudi po predstavitvi Romane Zidar iz Visokega Urada ZN za begunce ter Primoža Jamška iz Slovenske filantropije je bilo jasno, da so vse informacije za predstavnike iz vrst občinskih uprav, občinskih štabov civilne zaščite, humanitarnih organizacij in društev zelo koristne. Vprašanj skoraj ni zmanjkalo. Vsi so bili enotnega mnenja, da je na vseh ravneh in področjih dela z begunci ključno sodelovanje z njim pa komunikacija, jasno upoštevanje predpisov in posredovanje pravilnih informacij.

Prav zato je pomembno, da so vsi, ki delajo z begunci, dobro seznanjeni s pravilnimi postopki, saj je naknadno reševanje napačnih odločitev zelo težko popraviti.

Priporočamo, da informacije poiščete na naslovu: https://www.gov.si/teme/pomoc-slovenije-drzavljanom-ukrajine/. Vprašanja lahko pošljete na naslov info.ukrajina@gov.si ali pokličete na številko 080 41 42 (vsak dan od ponedeljka do nedelje med 8. in 18. uro).

PPT predstavitve predavateljev si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

mag Katarina Štrukelj Predstavitev Uredbe o zagotavljanju pravic osebam z začasno zaščito

dr. Romana Zidar Vloga in naloge Urada Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR)

dr Primož Banovec Teorija vodenja v kriznih razmerah

 

Posnetek posveta je na voljo na spodnji povezavi:


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice