• Domov
  • Novice
  • Nagrajene občine predstavile primere dobrih praks prostovoljstva v svojih okoljih

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije organizirala spletni posvet Prostovoljstvo – bogastvo lokalnih skupnosti. Udeležence je v uvodnem delu nagovoril minister za javno upravo, gospod Boštjan Koritnik. Povedal je, da so  lokalne skupnosti ključne za spodbujanje prostovoljstva na lokalnem nivoju, s tem ko podpirajo prostovoljstvo preko razpisov, brezplačnih prostorov, sodelovanja, javnih zahval in tako prispevajo k višji kakovosti življenjskega okolja ter k večjemu vključevanju posameznikov  v prostovoljske aktivnosti.

 

Prisotne je nagovoril tudi podpredsednik SOS, dr. Vladimir Prebilič in izpostavil, da si tudi v okviru Skupnosti občin Slovenije prizadevamo za podporo prostovoljstvu in širjenju te prakse, saj se zavedamo njenega pomena in pomena aktivnih posameznikov za solidarno družbo. Povedal je, da si bomo v SOS v tej smeri prizadevali še naprej, saj si želimo, da naziv, poleg 26 občin, ki že ga že nosijo, v prihodnje pridobijo tudi ostale slovenske lokalne skupnosti.

 

Primere dobrih praks so predstavili župani/županje iz občin, ki so prejemnice naziva Prostovoljstvu prijazno mesto, in sicer Romana Lesjak, županja Občine Črna na Koroškem, Igor Marentič, župan Občine Postojna, Alenka Štrucl Dovgan, županja Občine Divača in dr. Vladimir Prebilič, župan Občine Kočevje.

Na posvetu, ki ga je moderirala izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, je bilo predstavljeno zgledno sodelovanje občin in podpiranje medobčinskih društev, odziv na epidemijo ob predhodno zgledno vzpostavljenem prostovoljstvu v občinah, pogovarjali smo se o tem kako spodbujati mlajše generacije prostovoljcev, o skrbi za starejše občane s pomočjo prostovoljskih programov, o koristi prostovoljstva za najranljivejše posameznike in o tem kako s prostovoljstvom do solidarnih in za bivanje prijetnih lokalnih skupnosti.

Ob zaključku posveta je Slovenska filantropija občine pozvala k sodelovanju, in sicer ob Dnevu za spremembe, ki bo 10. aprila, k prijavi za pridobitev naziva Prostovoljstvu prijazno mesto, k prijavi svojih zaposlenih za pridobitev naziva Naj prostovoljec v javni upravi, k srečanju s prostovoljskimi organizacijami v vaši lokalni skupnosti ali z nominacijo posameznika za nagrado Republike Slovenije na področju prostovoljstva.

< Vse aktualne novice