• Domov
  • Novice
  • Ni razloga za hitenje občin, SOS zahteva nujna pojasnila ministrstev

Skupnost občin Slovenije je dne, 16.1.2019 organizirala posvet z naslovom »Zakonske obveznosti in naloge občin pri izpolnjevanju zakonske obveznosti evidentiranja dejanske rabe javne cestne infrastrukture«. Na posvetu so nam predstavnice in predstavniki države predstavili obveznosti, ki izhajajo iz Zakona o evidentiranju dejanske rabe zemljišč (ZEDRZ) ter pravilnika, ki bo začel veljati 26.1.2019. S strani nekaterih občin smo v teh dneh prejeli informacije, da občine že dobivate ponudbe s strani izvajalcev teh storitev.

Predlagamo, da  občine počakate s pozivi izvajalcem in sprejemanjem ponudb vsaj do objave metodologije in izmenjevalnega formata, ki bo podrobneje določil pravila za zajem in posledično tudi obseg dela. Od Direkcije RS za infrastrukturo pričakujemo tudi usmeritve pri pripravi projektne naloge za izvajalce storitev. Menimo, da bodo šele na podlagi teh dokumentov jasno določeni pogoji za izvedbo projekta. Ti pogoji pa lahko bistveno vplivajo na pristop k izvedbi projekta in posledično na kvaliteto, rok izdelave in stroške za izvedbo projekta.

Prav tako bomo Skupnost občin Slovenije od ministrstev zahtevali nujno potrebna pojasnila, ki so povezana z vrednotenjem in obdavčenjem nepremičnin in so ključnega pomena za odločitev občin o načinu zajema dejanske rabe občinskih cest.

O vseh podrobnostih s tega področja vas bomo sproti obveščali.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice