8. decembra 2021 se je na drugem sestanku sestala Delovna skupina, ki je imenovana za pripravo novih rešitev 34. člena Zakona o vrtcih (ZOV). Imenovala jo je ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Na sestanku smo predstavnice skupnosti in obeh združenj enotno poudarile, da občine pričakujemo rešitve, ki bodo zagotavljale avtonomijo odločanja občin pri obveznosti financiranja zasebnih vrtcev ter ukinitev sistema, po katerem občine prejmejo samo račun za financiranje brez vsakršne možnosti odločanja. Poudarile smo, da pričakujemo dvoje rešitev, ene, ostrejše za zasebne vrtce, ki naj bi se šele vzpostavljali (sistem primerljiv sistemom v drugih družbenih dejavnostih) ter drugega, prehodnega, za že delujoče zasebne vrtce, kjer se zavzemamo za postopen prehod v koncesije.

Predstavniki in predstavnice zasebnih vrtcev so z analizami, mnenji,…dokazovale, da občine v njihovem primeru ne morejo pričakovati avtonomije, saj naj bi to bilo v nasprotju z ustavo ter bi lahko povečalo korupcijska tveganja v občinah. Po precej burni izmenjavi stališč in pogledov smo proti koncu sestanka le uspeli umiriti situacijo in se dogovoriti, da vse strani do naslednjega sestanka pripravijo predloge rešitev, o katerih bi se lahko pogovarjali na naslednjem sestanku.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice