• Domov
  • Novice
  • Novica s konference »Najlepše vasi v Mediteranu«

13f34e2b533e12c6166f88368dcd8c07_lPredstavnik SOS, zaposlen v Občini Piran se je udeležil 4. mednarodne konference »Najlepših vasi na Mediteranu«. Poleg Slovenije so bili na konferenci tudi predstavniki delegacij iz Španije, Grčije, Malte, Italije, Palestine in Jordanije. V drugem delu konference dne 29.10. je predstavil Slovenijo kot majhno Sredozemsko državo, ki skriva tisoče zanimivih kulturno naravnih bogastev. Omenil je tudi turistično usmeritev Slovenije, ki se v celoti skladna s strategijo Najlepših Mediteranskih vasi, in sicer Zeleno-Zdravo-Aktivno. In seveda v sliki predstavil svojo občino Piran in vas, ki jo je zastopal, Padno.

Svetovni klub “Fédération des Plus Beaux Villages de la Terre”, sestavljajo »Najlepše vasi« iz Francije, Belgije, Kanade, Italije in Japonske. Za mednarodno mrežo, ki ohranja in spodbuja trajnostni turistični razvoj vasi in manjših mest katera so izrezana iz poti mednarodnega turizma, vendar z bogato zgodovino, arhitekturo, kulturno in naravno dediščino.

Ideja je vzpostavitev mednarodne mreže nacionalnih omrežij najlepših vasi v državah, ki ležijo ob Mediteranu in je morje tisto kar jih je skozi tisočletja vezalo in tako ustvarilo veliko arhitekturno, kulturno-umetniško zapuščino. Glavni interes kluba je ohranitev in obnova kulturne arhitekturne dediščine s pomočjo novih turističnih itinerarijev.

Cilj projekta je, da se v sredozemskem prostoru spodbuja oblikovanje mrež podobni tistim, ki že obstajajo v Italiji ( “I Borghi più belli d’Italia”), v Španiji (“Pueblos más Bonitos de España “) in v Franciji (“Les Plus Beaux Villages de France”), tako da bodo lahko nove nacionalne mreže v državah, kot so Hrvaška, Črna gora, Albanija, Malta, Grčija, Turčija, Ciper, mogoče Libanon, Izrael, Jordanija, Alžirija, Maroko, Sirija, Tunizija, Egipt, Libija, Palestine in Slovenija postanejo člani »Fédération des Plus Beaux Villages de la Terre«.

Namen projekta je vzpostavitev nacionalnih mrež najlepših vasi in malih mest v vseh naštetih državah (Ki se nahajajo na razdalji največ dve uri vožnje od obale), in z ne več kot 15.000 prebivalcev. Vsa mesta in vasi morajo imeti popisano zgodovinsko, umetniško in arhitekturno dediščino.

Slovenija – v razmislek in razpravo

Ali so slovenske občine z bogato kulturno naravno dediščino, čudovitimi manjšimi mesti in obilico vasi pripravljene na članstvo v svetovnem klubu Najlepših vasi?

Lahko poskusimo poiskati primerne občine, ki bi bile v prvi fazi zainteresirane za sodelovanje in pripravljene na vstop v članstvo mreže Najlepših vasi Slovenije. Ali kaj podobnega že obstaja?

Morebiten interes, vprašanja, želje in pobude sporočite na SOS, kjer dobite tudi več informacij. Kontaktna oseba je Saša Kek (sasa.kek@skupnostobcin.si, 02 234 15 00)

< Vse aktualne novice