• Domov
  • Novice
  • O digitalnem razvoju lokalnih skupnosti z ministrico dr. Emilijo Stojmenovo Duh

Tine Radinja, predsednik Komisije za digitalno preobrazbo Skupnosti občin Slovenije (SOS) in Peter Geršič, predsednik odbora za digitalizacijo in pametna mesta pri Združenju mestnih občin Slovenije (ZMOS) sta se skupaj s predstavniki obeh predstavniških organizacij občin srečala z ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenovo Duh.

Tine Radinja je ministrico in njeno ekipo opozoril na razpršenost pristopov lokalnih skupnosti k digitalizaciji  ter željo SOS, da razvoj na tem področju poteka sinhrono, ne le med občinami, ampak tudi med občinami in državo. Povedal je, da si želimo rednega medresorskega sodelovanja, dviga digitalnih kompetenc zaposlenih na občinskih upravah ter izpostavil vedno večjo potrebo po uvedbi varuha digitalnih podatkov, saj bo nadzor nad njihovo uporabo nujen.

Ministrica je izrazila željo po aktivnem sodelovanju s predstavniškimi organizacijami občin, ki bi vodilo k koristni in smiselni porabi sredstev.

Sodelujoči so se dogovorili:

  1. Ustanovi se medresorska delovna skupina za digitalno preobrazbo lokalnih skupnosti, v kateri ob predstavnikih reprezentativnih združenj sodelujejo različni resorji, katerih politike in ukrepi se nanašajo digitalizacijo lokalnih skupnosti.
  2. Ustanovi se delovna skupina skrbnikov podatkov občin za vključitev v nacionalno mrežo skrbnikov podatkov.
  3. Reprezentativna združenja se povabi k sodelovanju pri pripravi strategije Digitalna Slovenija 2030.
  4. Ustanovi se delovna skupina za pripravo tehničnih in vsebinskih zahtev občin za delovanje ustrezne IT infrastrukture za lokalne skupnosti.
  5. Srečanja med občinami in Službo za digitalno preobrazbo so koristna in se redno organizirajo tudi v prihodnje.

Foto: Portal gov.si


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice