• Domov
  • Novice
  • O strokovni ekskurziji – Razvoj kolesarskih destinacij

22.6.2016 sta Skupnost občin Slovenije in Turistična Agencija GoodPlace organizirali strokovno ekskurzijo na Avstrijsko Koroško. 62 udeleženk in udeležencev, med katerimi so bili županje in župani, strokovni sodelavci iz občinskih uprav, direktorji zavodov za turizem, razvojnih agencij, ministrstev in drugi, so si ogledali primere dobre prakse pri razvoju kolesarskih produktov.

Med dvourno vožnjo od Ljubljane do Celovca so različni strokovnjaki predstavili teorijo, vse pomembne vsebine za razvoj kolesarskih destinacij. Udeleženke in udeleženci so prejeli posebej za njih pripravljen Priročnik za razvoj kolesarskih destinacij.

V Celovcu so skupino toplo sprejeli na sedežu Koroške deželne vlade, kjer jih je pozdravil tudi Peter Kaiser, Koroški deželni glavar. Predstavnik Koroške turististične organizacije zadolžen za kolesarski turistični produkt, Peter Wrolich ali Paco, kot ga vsi kličejo, je podrobno predstavil kako so organizirani, povezani in kako jim je uspelo dvigniti kolesarski turizem na tako visoko raven, da kolesarji predstavljajo že več kot 41 % vseh njihovih gostov. Paco je večji del skupine pospremil tudi do startne proge Dravske kolesarske poti, ki so jo udeleženke in udeleženci prekolesarili in spotoma razlagal kako so poenotili table, kako so reševali lastništva, odgovornost ipd. Vprašanj iz skupine ni manjkalo in prav tako ne odgovorov.

Po prekolesarjeni poti, ki je bila prijetna in nič naporna se je skupina spet združila s tisimi posamezniki, ki so ostali v Celovcu in si ogledali njegove znamenitosti, med drugim tudi knežji kamen. Po skupnem kosilu je Claudia Tscherne, vodja trženja avstrijskega dela Dravske kolesarske poti, predstavila kaj pomeni obrečni kolesarski turizem na primeru Dravske kolesarske poti, kako so povezali ponudnike, kako nadzirajo kvaliteto ponudbe, kakšni so pogoji za ponudnike, da so vključeni kot uradni ponudniki Dravske kolesarske poti. Predavanje in nasveti so bili še posebej zanimivo za tiste udeležence, ki so prišli iz občin ob Dravi, saj je ideja projekta, da se povežejo vsi od izvira Drave do izliva v Črno morje.

Zadnja postojanka ekskurzije je bila obisk Peca kolesarskega parka, enega izmed boljših v regiji oz. celi Avstriji.  S pomočjo žičniške infrastrukture se je skupina povzpela na vrh Pece, kjer si je ogledala del parka in bila ob lepem razgledu ter vnovični pogostitvi deležna predstavitve tudi tega segmenta gorskega kolesarjenja.

Po ujetih klepetih med udeleženci na poti proti Ljubljani verjamemo, da je bila doslej najštevilčnejša skupina strokovne ekskurzije, kar jih je SOS organiziral z različnimi partnerji zadovoljna in da je bil namen dosežen, da je vsak domov odnesel kakovostne informacije, kako razvijati kolesarski turizem v svoji občini.

Galerijo slik si lahko ogledate na tej povezavi. 

< Vse aktualne novice