21.2.2019, se je SOS odzval povabilu MJU na predstavitev možnosti vključevanja občinskih elektronskih vlog na državnih portalih. Na Ministrstvu za javno upravo so skupaj s podjetjema PIA d.o.o. (sistem ODOS) in PRIMS d.o.o. (portal MojaObcina.si), izvedli pilotski projekt, s katerim so omogočili, da bodo lahko državljani preko državnega portala eUprava ter podjetja in podjetniki preko državnega portala SPOT, oddajali vloge po elektronski poti, tudi na občine. Pilotski projekt so sodelujoči predstavili predstavnikom vseh združenj občin. Iz SOS sta se predstavitve udeležila Edi Kozel, predsednik komisije SOS za e-poslovanje in Saša Kek, koordinatorica komisije.

Na dogodku so predstavili državna portala eUprava, ki je namenjen državljanom in SPOT (včasih eVEM), ki je namenjen podjetjem in podjetnikom. Elektronske vloge za občine bodo na voljo na obeh državnih portalih. To bodo tiste vloge, ki jih rešujejo občine, ki so enotne v vseh občinah in se bodo postopno dodajale na voljo na obeh portalih. Vloge bodo integrirane tudi s portalom MojaObcina.si.

Predstavitev je zajemala praktičen prikaz izpolnitve in oddaje eVlog na obeh portalih. V nadaljevanju pa je bil prikazan zajem na portalu oddane eVloge v zaledni sistem občine, na primeru sistema ODOS, ki omogoča avtomatiziran prenos take vloge direktno v reševanje referentu na občini. To bo pomenilo veliko razbremenitev dela v glavni pisarni. Predstavitev najdete na tej povezavi: eVloge OBČINE- predstavitev 21.02.2019 -potrjena MJU

Seveda vključevanje občinskih vlog na portal eUprava podpirajo vsa tri združenja, ne glede na to, da so občinske vloge tam že bile pred leti, pa so se z nadgradnjami sistema eUprava izgubile in sedaj ponovno našle svoje mesto na osrednjem portalu za državljane.

Občine imajo različne ponudnike dokumentnih sistemov, ODOS je le eden izmed njih.
Tehnična dokumentacija za prevzem vlog s portala eUprava je bila objavljena na portalu NIO že pred letom dni. Na SOS smo se zato pri različnih ponudnikih pozanimali, ali bodo ponudili občinam integracijo eVlog z državnih portalov z občinskim zalednim sistemom kot dodatno storitev in kolikšen strošek za občine uporabnice bo to pomenilo. Zbrane odgovore lahko preberete na tej povezavi: Odzivi ponudnikov DMS, 26.02.2019

< Vse aktualne novice