• Domov
  • Novice
  • Obveznosti izdajateljev občinskih glasil pred in med volilno kampanjo

Posvet Občinska glasila: od zakona do oblikovanja je poslušalcem poleg pregleda zakonodaje in aktivnosti Računskega sodišča RS na tem področju, postregel z zanimivim pogledom na oblikovno in vsebinsko pripravo tiskanih občinskih medijev.

V prvem delu sta Anja Hostnik sekretarka v Sektorju za transparentnost, integriteto in politični sistem Direktorata za lokalno samoupravo, nevladne organizacije in politični sistem na Ministrstvu za javno upravo in mag. Petra Zemljič, svetovalka vrhovne državne revizorke na Računsko sodišče RS podrobno predstavili Zakon o volilni in referendumski kampanji ter preglede Računskega sodišča v povezavi z lokalnimi glasili. Zbrane udeležence sta spomnili na obveznosti, ki jih imajo izdajatelji medijev v času pred začetkom uradnih volilnih kampanj in kako morajo nato označevati ter zaračunavati vse objave povezane z volitvami in kandidati.

Drugi del srečanja je bil posvečen oblikovanju občinskih tiskanih medijev. Red. prof. dr. Klement Podnar iz Fakultete za družbene vede je ponudil pogled na občinska glasila skozi prizmo upravljanja korporativnih komunikacij ter se v nadaljevanju osredotočil na izbrane poudarke urednikovanja vizualnega v glasilih. Predstavil je vpliv spleta na način branja in nato pokazal primere dobrih praks revij, ki oblikovno sledijo spremenjenim navadam bralcev. Vsebini in prepoznavanju odmevnih ter branih zgodb pa se je posvetil urednik časopisa Maribor Dejan Pušenjak.

Udeleženke in udeleženci so ob koncu posredovali pohvale in navdušenje. Ena izmed njih je zapisala: »Občinsko glasilo izdajamo od leta 2007 in sem v tem času prvič zasledila izobraževanje na to temo. Pohvalno, zelo zanimiva predavanja vseh štirih predavateljev.« Oblikovali pa so tudi idejo, ki ji bomo na Skupnosti občin Slovenije poskušali slediti: »Čestitke dr. Podnarju za res zanimiv in koristen prispevek temu srečanju. Morda bi lahko v prihodnje organizirali samo njegovo predavanje, in sicer še nekoliko bolj poglobljeno.«


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice