• Domov
  • Novice
  • Omejitev veljavnosti covidnih potrdil in spremembe protokola testiranja

S 1. februarjem 2022 se uveljavlja omejitev veljavnosti digitalnega covidnega potrdila o cepljenju na 270 dni, in sicer:

  • cepljeni s poživitvenim odmerkom imajo neomejeno veljavno potrdilo. To so potrdila 3/3 in 2/1. Kot cepivo poživitvenega odmerka se upošteva samo mRNA cepivo (BionTech/Pfizer ali Moderna). Do danes se je s poživitvenim odmerkom cepilo 587.000 ljudi. Veljavnost digitalnih covidnih potrdil za otroke od 6 do 18 leta ni omejena;
  • digitalno covidno potrdilo prebivalcev, ki so polno cepljeni (cepljeni z obema odmerkoma, vendar brez tretjega, poživitvenega odmerka) velja 270 dni od zadnjega cepljenja. To so potrdila 1/1 in 2/2. To pomeni, da morajo vsi, ki so se polno cepili do 1. maja 2021, prejeti tretji, poživitveni odmerek cepiva, da bi koda QR na njihovem PCT potrdilu veljala še naprej.

Cepljenim s prvim odmerkom cepiva se v 180 dneh po prebolevnosti prizna polna cepljenost že po enem odmerku cepiva.

Ker je Slovenija glede pravil za izdajo potrdila EU vezana na uredbo Evropske unije, se prebolevnost v povezavi s cepljenjem v kombinaciji, ki omogoča neomejeno veljavnost, prizna le v zaporedju, da je oseba najprej prebolela, nato bila pravočasno cepljena s prvim odmerkom cepiva in nato pa še z drugim odmerkom (P + C + C).

Za potrditev okužbe s SARS-CoV-2 bo od torka, 1. februarja 2022, dovolj pozitivni izvid hitrega antigenskega testa (HAG), PCR testiranje pa bo možno samo na podlagi napotila zdravnika.

Slovenija s 1. februarjem 2022 uvaja tudi slovensko covidno potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa (HAG).

Razlika med potrdilom Evropske unije in novim slovenskim covidnim potrdilom je ta, da covidno potrdilo EU začne veljati enajsti dan po potrditvi pozitivnega rezultata hitrega testa (HAG), medtem ko bo slovensko covidno potrdilo začelo veljati sedmi dan ali enajsti dan za osebe, ki izolacije niso skrajšale. Slovensko covidno potrdilo bo veljalo samo v Sloveniji.

Slovensko covidno potrdilo ne bo veljalo v drugih državah in ne bo veljalo za prehod državne meje.

Slovensko covidno potrdilo bo opremljeno s QR kodo, glede podatkov pa je enako digitalnemu covidnemu potrdilu EU o testiranju s hitrim testom (HAG), s to razliko, da bo na slovenskem potrdilu izpisano, da je bil rezultat hitrega testa pozitiven. Slovensko covidno potrdilo se bo preverjalo z isto aplikacijo kot covidna potrdila EU.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice