V okviru 46. sejma Narava – zdravje je Društvo Planet Zemlja šestič podelilo naslove Planetu Zemlja prijazna občina. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali predstavniki različnih strokovnih institucij, je izmed petnajst prijav naslov podelila občinam Razkrižje, Vodice, Zreče, Žalec in Ljubljana.

 

Izbrane občine varujejo svoje gozdove, se zavzemajo za lokalno samooskrbo, poskrbijo za varnost na igriščih za najmlajše generacije, poskušajo zmanjševati onesnaževanje s hrupom, so zaprisežene varovanju narave in vidijo v trajnostnem turizmu ter sejemski dejavnosti metode razvoja občine. Kriterij za izbor je bilo tudi okoljsko osveščeno ravnanje z odpadki, področje energetike in pozitivno okoljsko komuniciranje. Občine Črna na Koroškem, Medvode, Krško, Dobrovnik, Starše in Radovljica sicer naziva niso dosegle, zaradi truda na omenjenih področjih pa so si zasluzile pohvalo za svoja prizadevanja.

 

Narava-zdravje_2015-1062

 

Osnovni cilj natečaja je dvig osveščenosti o velikem vplivu delovanja lokalne skupnosti tako v kmetijstvu, gozdarstvu, na področju zdravstva, turizma in raziskovanja na okolje kot tudi dvig kakovosti bivanja občank in občanov. Prvega natečaja se je udeležilo 33 občin, nagrajene pa so bile Občina Dobrovnik (nagrada v kategoriji občin z do 3.000 prebivalci), Občina Vojnik (kategorija občin z do 10.000 prebivalci) in Občina Celje (kategorija velikih občin). Letos je natečaj potekal v petih kategorijah po številu prebivalstva: do 3.000, od 3.000-5.000, od 5.000 do 10.000, nad 10.000

 

Natečaj je potekal ob podpori Razvojnih agencij Slovenije in  Skupnosti občin Slovenije.

< Vse aktualne novice