• Domov
  • Novice
  • Uspešna pobuda Skupnosti občin Slovenije za čiščenje vodotokov vzporedno z odstranjevanjem ograje na zunanji schengenski meji

Podpredsednik Skupnosti občin Slovenije Peter Misja se je udeležil sestanka na Ministrstvu za notranje zadeve na temo odstranjevanja varovalnih ograj na zunanji schengenski meji. Podal je predlog, da bi v obmejnih občinah, na območju katerih bo potekalo odstranjevanje, istočasno opravili tudi čiščenje vodotokov. Dne 8. 8. 2022 smo že prejeli odgovor, da se bodo na Ministrstvu za notranje zadeve njegovi predstavniki sestali s predstavniki Ministrstva za okolje in Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Opredelili bodo pristojnosti in naloge vseh deležnikov (MNZ, MOP in SVRK) ter časovnico za realizacijo poziva Skupnosti občin Slovenije.

V poslanem pozivu smo ministrici za notranje zadeve mag. Tatjani Bobnar  dodatno pojasnili pobudo Skupnosti občin Slovenije, da je priložnost, ko se bodo ob schengenski meji že izvajala dela, pomembno izrabiti tudi za čiščenje vodotokov. S tem bi povečali vidljivost ter izboljšali poplavno varnost. Sredstva za čiščenje se lahko zgotovijo iz Sklada za vode in iz podnebnega sklada, saj so namenjena tudi tovrstni skrbi za okolje. Tako bi naredili pomemben korak na relativno zapostavljenem okolijskem področju, zaradi česar je v preteklosti že prihajalo do neprijetnih težav. S to potezo, bi izboljšali stanje vsaj na območju občin ob zunanji schengenski meji.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice