• Domov
  • Novice
  • Pobuda za uveljavitev začasne rabe opuščenih nepremičnin

Inštitut za politike prostora, ki deluje kot neodvisna raziskovalna ter nevladna organizacija na področju prostora, je v okviru svojega v preteklosti uspešno izvedenega projekta Mreža za prostor dal pobudo, da se oživijo opuščeni prostori na način njihove začasne rabe, pri čemer imajo interes na tem zlasti nevladne organizacije, ki pri tem vidijo širši pozitiven učinek.

Začasna raba prostora lahko koristno pripomore k oživljanju zapuščenih in nerabljenih prostorov, kot denimo stavb, delov stavb ali odprtih površin. Pomembno vpliva na dvig uporabne, ekonomske, družbene ali kulturne vrednosti samega prostora in njegove okolice. Obenem izboljšuje prostorske pogoje za različne dejavnosti in urbane skupnosti, prav tako prispeva tudi k spodbujanju ustvarjalnih in družbeno dejavnih skupin in posameznikov, zlasti mladih na začetku svoje profesionalne poti. Država in občine so sicer lastnice precejšnjega števila nepremičnin, ki so že dalj časa opuščene, degradirane in za trg nezanimive. Z uresničitvijo pobude bi se izboljšalo delovanje nevladnih organizacij, pridobili bi lastniki opuščenih nepremičnin ter lokalne skupnosti kot takšne.

V Skupnosti občin Slovenije pobudo začasne rabe opuščenih nepremičnin podpiramo, saj bi z njeno uresničitvijo pridobili vsi vpleteni deležniki, poleg tega bi bil to primer dobre prakse v smislu regeneracije degradiranih urbanih področij.

Več informacij lahko najdete v naslednjih dokumentih:

Analiza za zakonodajno pobudo,

Začasna raba prostora (primerjalni pregled za kreativne industrije).


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice