• Domov
  • Novice
  • Podnebni dogovor – strateški posvet v Državnem zboru

Državni zbor je skupaj s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti,  Ministrstvom za okolje in prostor, klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj Umanotero in Odborom Državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor, organiziral posvet Podnebni dogovor, ki je potekal v četrtek, 14. novembra 2019, v veliki dvorani Državnega zbora. V imenu vseh treh reprezentativnih združenj, SOS, ZMOS in ZOS se ga je udeležil župan občine Tolmin, Uroš Brežan.

Uvodoma so zbrane na posvetu nagovorili predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan, minister za okolje in prostor Simon Zajc in predstavnica gibanja “Mladi za podnebno pravičnost” Aja Vrenjak.

V nadaljevanju je bil posvet razdeljen v tri panele prek katerih smo s strokovnjaki, nevladnimi in vladnimi organizacijami ter širšo zainteresirano javnostjo odprli razpravo s klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj o ukrepih prilagajanja na podnebne spremembe, z nevladnikom Andrejem Gnezdo (Umanotera) o blaženju podnebnih sprememb v prometu in industriji, z geografom ter ekologom dr. Dušanom Plutom (SAZU) o iskanju načina zagotavljanja učinkovite, varne in ogljično nevtralne proizvodnje energije ter z mnogimi drugimi.

Župan Brežan je zbrane nagovoril tako, da je izpostavil zgolj dva izmed številnih ukrepov prilagajanja na podnebne spremembe in blaženja, ki jih občine že izvajajo. Prvi, ki zahteva veliko sredstev in bi ga občine brez evropskih sredstev težko izvajale so energetske sanacije javnih zgradb. Drugi, ki finančno ni obremenjujoč in sodi med tako imenovane »mehke« projekte je izpostavil pešbus, ki se izvaja v številnih občinah. Med tema zelo različnima primeroma je v 212 občinah še veliko dobrih praks, katerim je smiselno najti povezovalni element, da se prenašajo, delijo in množijo, da bi v čim večji meri naslovili izzive s skupnim imenovalcem podnebne krize.

Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan je poudaril, da v Državnem zboru nadaljujejo s strateškimi razpravami o najpomembnejših temah za prihodnost Slovenije, ki so jih poimenovali Soglasje za prihodnost. Posvet Podnebni dogovor je tako prvi v seriji načrtovanih posvetov. V naslednjem letu si bodo po besedah mag. Židana sledili pogovori o položaju kulture v digitaliziranem svetu, o nacionalnem vprašanju v moderni slovenski državi, o paliativni oskrbi in tudi pogovor o položaju Slovenije v Evropski uniji.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice