• Domov
  • Novice
  • Posvet na TIRS o novostih pri izvajanju turističnega vodenja
https://www.flickr.com/photos/58677074@N08/10244318184

Tržni inšpektorat Republike Slovenije je sklical posvet o novostih izvajanja turističnega vodenja skladno z novim Zakonom o spodbujanju razvoja turizma, posvet je potekal 30. maja 2018, vabljena so bila združenja vodnikov, agencij, hotelirjev, SOS, MGRT, Turistično gostinska zbornica pri GZS in predstavniki večjih turističnih destinacij.

Na posvetu je bilo dogovorjeno, da bo MGRT informacijo o novostih posredoval zunanjemu ministrstvu s prošnjo, da v izogib nepotrebnim zapletom, zamudam skupin in slabi volji turistov, kar ni nikomur v interesu in so lahko posledica izvajanja nadzora, preko veleposlaništev tujih držav in gospodarske diplomacije organizatorje potovanj iz tretjih držav obvesti o novih pravilih, ki veljajo tudi zanje v Sloveniji.

Predstavnice turističnih destinacij so predstavile opažanja iz lokalnih okolij in svoje načrte glede lokalnih turističnih vodenj. S strani SOS je bila dana pobuda, da se preveri možnost (so)uporabe spletnega registra turističnih vodnikov in spremljevalcev z državno licenco, katerega posodobitev oz. nadgradnjo financira MGRT, upravlja pa jo Turistično gostinska zbornica pri GZS, tudi za potrebe lokalnih vodnikov. ZSRT-1 sicer določa, da je register »lokalnih« vodnikov dostopen prek spletnih strani občine, vendar je za potrebe organizacije turističnega obiska skupin iz tretjih držav, verjetno veliko lažje najti vse na enem mestu.

Z uveljavitvijo novega Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS št. 13/18) z dne 28. 2. 2018, je namreč na področju turističnega vodenja prenehala veljati izjema, po kateri pogojev za opravljanje poklica turističnega vodnika, ki so sicer predpisani v Republiki Sloveniji, ni bilo treba izpolnjevati tujim državljanom pri vodenju organiziranih skupin obiskovalcev, ki so začeli svoje potovanje zunaj Republike Slovenije.

 

Več na tej povezavi.

 


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice