• Domov
  • Novice
  • Posvet o možnostih in posledicah čezmejnega zdravstvenega varstva

3. decembra 2015 od 16:00 do 19:00 bo na Fakulteti za upravo, Gosarjeva ulica 5, Ljubljana, potekal brezplačni posvet na temo možnosti in posledic čezmejnega zdravstvenega varstva. Udeležba na posvetu je brezplačna, potrebna je le prijava na e-naslov: sic@fu.uni-lj.si.

Lokalne in regionalne oblasti so sestavni del večnivojskega javnega upravljanja v EU, v okviru katerih se implementira okoli tri četrtine zakonodaje EU. Kljub temu da imajo države članice na področju zdravstvene politike in organizacije zdravstvenih storitev obsežnejše pristojnosti kot EU, niso povsem avtonomne pri urejanju zdravstvenega varstva. Spoštovati morajo zakonodajo EU, predvsem konkurenčno zakonodajo, in pravila, ki urejajo delovanje notranjega trga. Med slednje štejemo tudi Direktivo o uveljavljanju pravic pacientov pri čezmejnem zdravstvenem varstvu (Direktiva 2011/24/EU), katere namen je izboljšati delovanje notranjega trga na področju zdravstvenega varstva.

Slovenija sodi med države, ki ima v primerjavi z drugimi državami EU izjemno velik delež odhodov po zdravstvene storitve v tujino. Največji delež slovenskih zavarovancev odhaja po zdravstvene storitve na Hrvaško.

Posvet je namenjen analizi čezmejnega zdravstvenega varstva med Slovenijo in Hrvaško in iskanju nadaljnjih možnosti, ki bi prinesle pozitivne posledice za zdravstvena sistema obeh držav. V tej luči bomo razpravljali o:

  • posledicah čezmejnega zdravstvenega varstva na slovenski in hrvaški zdravstveni sistem,
  • vplivu čezmejnega zdravstvenega varstva na konkurenco med zdravstvenimi ponudniki, ki vpliva tako na upravljanje zdravstvenih zavodov kot tudi planiranje mreže ponudnikov zdravstvenih storitev,
  • čezmejnem sodelovanju na področju zdravstvenega varstva in
  • neizkoriščenih možnostih čezmejnega sodelovanja.

Čezmejno zdravstveno varstvo prinaša številne pozitivne in negativne posledice, hkrati pa ponuja tudi možnosti za izboljšavo kakovosti in boljše načrtovanje ter optimiziranje financiranja slovenskega zdravstvenega sistema.

Vabilo s prijavnico


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice