• Domov
  • Novice
  • Poziv k ukrepanju na področju onesnaženja zraka v Sloveniji

V torek, 5.2.2019, je na Filozofski fakulteti med 9:00 in 12:30 potekal znanstveno-strokovni posvet Lokalni, regionalni in globalni viri onesnaženja zraka: meritve spremljanje in usmerjanje politik. Posvet se je odvijal ob 100-letnici Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v soorganizaciji Oddelka za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, društva CIPRA in društva Focus.
Na dogodku so imeli predstavitve številni tuji in domači strokovnjaki, kot so dr. Alfred Wiedensholer iz TROPOS inštituta iz Leipziga (Nemčija), dr. Griša Močnik iz Inštituta “Jožef Stefan”, dr. Irena Ježek in dr. Asta Gregorič iz podjetja Aerosol, d.o.o. Sporočilo za javnost dogodka je dostopno prek: http://focus.si/sporocilo-za-javnost-ukrepajmo-proti-onesnazenemu-zraku-v-sloveniji/
Ob dogodku je izšel tudi poziv lokalnim in nacionalnim odločevalcem k ukrepanju na področju onesnaženega zraka v Sloveniji. Poleg organizatorjev posveta so poziv podpisali tudi Inštitut ”Jožef Stefan”, Inštitut za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj (IMZTR), Katedra za javno zdravje UL MF, Mreža Plan B za Slovenijo in ZRC SAZU. Ukrepi vključujejo spremljanje in redno obveščanje lokalnega prebivalstva o stanju zraka v lokalnem okolju, sprejemanje preventivnih ukrepov zmanjševanja vzrokov onesnaženja zraka, kot so zmanjševanje izpustov in števila individualnih kurišč ter ukrepi trajnostne mobilnosti. Več si lahko preberete v priloženem pozivu: Poziv_onesnaženje_zraka_5.2.

< Vse aktualne novice