• Domov
  • Novice
  • Poziv ministru Koritniku k sklicu seje delovne skupine za lokalno samoupravo

Predsednik Skupnosti občin Slovenije, Peter Misja, je danes pozval ministra pristojnega za lokalno samoupravo in tudi za informacijsko družbo k sklicu seje delovne skupine za lokalno samoupravo. Ministra v pozivu seznanja z SKUPNO IZJAVO SOS IN ZMOS – ZA DIGITALNI RAZVOJ OBČIN, ter o nekaterih aktualnih izzivih, s katerimi se občine soočajo na tem področju, med drugim:

  1. Izvedba sej občinskih svetov na daljavo – Med tem, ko zdravstvena stroka poziva k brezkontaktnemu delovanju in so zagotovljene pravne podlage za izvedbo takšne seje, te je Vlada RS sprejela z zakonskim paketom ukrepov za omilitev posledic koronavirusa in ko IKT orodja to omogočajo, nekatere občine seje na daljavo s pomočjo IKT orodij že izvajajo, medtem, ko druge, na trenutno povpraševanje poročajo o drugačnem mnenju Ministrstva za javno upravo.
  2. Svetovalni referendum s posebno e-glasovnico v Občini Hoče-Slivnica– na SOS smo v vednost prejeli opozorilo Ministrstva za javno upravo s predlogom, da župan predlaga občinskemu svetu v sprejem splošni akt o razveljavitvi Odloka o razpisu svetovalnega referenduma s posebno e- glasovnico. Med tem, ko krajani naselja Rogoza zaradi ukrepa prepovedi prehajanja občinskih meja ne morejo dostopati do poštnih storitev matične pošte, ker je ta v drugi občini, se je Občinski svet Občine Hoče Slivnica odločil, da občanom omogoči da voljo o spremembi poštne številke izrazijo po elektronski poti. Predsedstvo SOS je pobudo Občine Hoče Slivnica podprlo in se z veseljem odzvalo povabilu k sodelovanju, saj bi tako s tehnološkega, kot procesnega dela pridobili dragocene izkušnje in jih delili z drugimi občinami, ki so že izrazile potrebe in želje na področju vključevanja in soodločanja z občani in izvedba spletnih posvetovanj je lahko učinkovito orodje. Izvedba tega inovativnega pilotnega projekta je trenutno pod vprašajem.
  3. Ministrstvo za javno upravo je občinam vrsto let obljubljalo in predstavljalo digitalne rešitve (spomnimo: Posvet ministra z občinami 2016, 1. predstavitev IoT razpisa 2017, komisija 2017, Predsedstvo 2018, 2. kongres občin 2018) ki jim bodo na voljo v tako imenovanem hibridnem oblaku, kar se je izkazalo za prazne obljube. Občine so na rešitve čakale in na številnih področjih je razvoj obstal. Občine izražajo interes po sodelovanju in skupnem pristopu k razvoju na področju digitalizacije in rade bi jasno vedele, kakšna je vloga Ministrstva za javno upravo, kot resornega ministrstva za lokalno samoupravo ter informacijsko družbo.

 

< Vse aktualne novice