• Domov
  • Novice
  • Predlog Uredbe o nadomestilu za izrabo prostora za proizvodno napravo na veter

Vlada RS na podlagi osmega odstavka 21. člena Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (Uradni list RS, št. 121/21 in 189/21) izdaja predlog Uredbe o nadomestilu za izrabo prostora za proizvodno napravo na veter. Dokument je dostopen TUKAJ.

Z Uredbo o nadomestilu za izrabo prostora za proizvodno napravo na veter se podrobneje določa pravila za odmero in plačevanje nadomestila za izrabo prostora za proizvodno napravo na veter. Nadomestilo za izrabo prostora za proizvodno napravo na veter mora plačati proizvajalec električne energije iz energetskega potenciala vetra občini, v kateri je proizvodna naparava, in sicer ne glede na druge javne dajatve, ki jih je dolžan plačevati. Namen te določbe je povečati družbeno sprejemljivost vetrnih elektrarn in zmanjšati učinek koncepta »ne na mojem dvorišču«, ki simbolizira nasprotovanje lokalnega prebivalstva predlogom investitorjev za proizvodne objekte, posebej vetrne elektrarne.

Prosimo vas, da nam pripombe posredujte v obliki obrazca na ana.plavcak@skupnostobcin.si. Rok za oddajo pripomb na predlog je 2. februar 2022.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice