• Domov
  • Novice
  • Predstavitev razpisa Branju prijazna občina na skupščini Združenja slovenskih splošnih knjižnic

V četrtek, 6. aprila je v prostorih Osrednje knjižnice Grosuplje potekala skupščina Združenja slovenskih splošnih knjižnic, kjer so direktorjem in direktoricam splošnih knjižnic bili predstavljeni vzgibi in namen razpisa ter razpisna dokumentacija in razpisni kriteriji.

Na javnem natečaju, ki je nastal z namenom spodbuditi občine k pripravi in izvajanju ukrepov za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture, se lahko občine do 30. oktobra 2017 potegujejo za naziv ″Branju prijazna občina″. V obdobju enega leta, poimenovanega »od Prešerna do Prešerna«, saj se je pričelo z 8. februarjem in se bo zaključilo s 3. decembrom s podelitvijo nazivov »Branju prijazna občina«, imajo občine priložnost pokazati, kako se zavedajo branja kot vrednote in kaj lahko naredijo, da spodbudijo posameznike k branju.

Da bodo uspešne na izboru, morajo občine poleg zadostnega financiranja knjižnične dejavnosti, dokazovati finančno podporo bralnim projektom, med drugim izkazati celosten pristop k obravnavi bralne pismenosti in kulture, imeti morajo zastavljeno vizijo o spodbujanju branja, se povezovati z različnimi deležniki v lokalni skupnosti,predvsem knjižnicami, pokazati angažiranost in javno podporo predstavnikom lokalnih oblasti pri dogodkih na področju branja ter izkazati podporo bralnim društvom in klubom. Mestna občina mora izpolnjevati vse, občine pa tri kriterije.

Za ocenjevanje vlog in podelitev naziva s triletno veljavo, bo imenovana posebna ocenjevalna komisija.

Predstavitev razpisa lahko najdete na tej povezavi.

Razpisna dokumentacija je dostopna tukaj

Tukaj objavljamo tudi vprašanja in odgovore v zvezi z razpisom

< Vse aktualne novice