• Domov
  • Novice
  • Predstavitev Slovenije in prostovoljnega gasilstva v Kongresu lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope

Slovenska delegacija v Kongresu lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope je v sodelovanju s Stalnim predstavništvom Republike Slovenije pri Svetu Evrope, Skupnostjo občin Slovenije, Združenjem občin Slovenije in Gasilsko zvezo Slovenije 19. oktobra 2017 pripravila predstavitev Slovenije in prostovoljnega gasilstva v Palači Evrope v Strasbourgu. Ves čas zasedanja se je Slovenija na Svetu Evrope predstavljala s predstavitveno stojnico, na kateri je Slovenijo predstavljala ekipa iz Razvojnega centra Novo mesto in VisitDolenjska.   Velika večina od več kot 600 delegatov iz 47 držav je našo stojnico označila za najbolj atraktivno, informativno in v vseh pogledih tudi okusno.

Predstavitev je potekala v navzočnosti stalne predstavnice gospe Eve Tomič, ki je v svojem nagovoru poudarila pomen prostovoljnega gasilstva v Sloveniji, kot najbolj množične oblike prostovoljstva med Slovenci, ki priskočijo na pomoč ob vseh naravnih nesrečah. Veliko pohvalo je izrekla gasilcem na področju dela z mladimi, vse od njihovega vstopa v šolo ter njihovo prizadevanje pri vzgoji in ohranjanju vrednot, kjer je pomoč sočloveku na prvem mestu.

Vodja slovenske delegacije v Kongresu lokalnih in regionalnih oblasti in županja Občine Šmarješke Toplice mag. Bernardka Krnc in podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Jože Derling sta v svojem govoru izpostavila pomen prostovoljnega gasilstva za Slovenijo. Slovenija je znana po številnih prostovoljnih gasilskih društvih, ki jih je v Sloveniji 1345, v njih pa je vključenih kar 163.952 gasilk in gasilcev oziroma 7,94% prebivalstva, kar nas uvršča na prvo mesto v Evropi.  V Strasbourgu so se z gasilsko vajo predstavili letošnji olimpijski prvaki iz PGD Šmartno na Pohorju, njihovo vajo pa so s pesmijo pospremili člani in članice mešanega pevskega zbora PGD Zbure iz Občine Šmarješke Toplice.

Nad predstavitvijo je bila vidno navdušena predsednica Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Gudrun Mosler Törnstrom, saj je po njenem mnenju predstavitev izražala dejanski utrip življenja in dogajanja v lokalnih skupnostih. Zelo ponosna je bila tudi na to, da so ji predstavniki Gasilske zveze Slovenije izročili kipec Sv. Florjana, zavetnika gasilcev, ki bo Svet Evrope varoval ne le pred požari, temveč pred vsemi naravnimi nesrečami. Drugi kipec Sv. Florjana so gasilci izročili stalni predstavnici Evi Tomič, ki bo varoval prostore misije.

Galerijo s predstavitve si lahko pogledate na tej povezavi. 

 


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice