• Domov
  • Novice
  • Projekt medsebojnega sodelovanja z regijo Basra v Iraku obrodil sadove

Skupnost občin Slovenije je vodilni partner projekta medsebojnega sodelovanja z iraško provinco Basra, v katerem sodelujejo še podjetje Stritih, svetovanje za trajnostni razvoj, d.o.o., Zavita d.o.o. in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. V sredo 15. junija 2022 smo na skupnem dogodku, ki je potekal v Basri in preko spleta, zaključili projektne aktivnosti, ki so obrodile pomembne sadove.

V provinci Basra so namreč na osnovi slovenskega znanja in izkušen ustanovili podjetniški inkubator, ki je dobil tudi osebje in preko projektnih aktivnosti in finančne podpore programa izvedel tekmovanje za najboljše podjetniške ideje po metodologiji finančnega participativnega pristopa. Izmed 228 prispelih podjetniških predlogov je bilo v treh krogih ocenjevanja izbranih najbolj perspektivnih 16, ki so postali prvi inkubiranci podjetniškega inkubatorja. Bili so deležni intenzivnega izobraževanja na področju podjetništva ter prejeli denarno nagrado, namenjeno zagonu in podpornim aktivnostim podjetja oz. podjetniške ideje. Svoje izkušnje s podjetniškim inkubatorjem in z organizacijo co-working prostorov sta z Basrino ekipo (tudi v živo na izobraževalnih delavnicah v Erbilu) delila župana dr. Vladimir Prebilič in Tine Radinja.

Prav tako smo v sklopu projekta črpali iz izkušenj Zavoda za zaposlovanje Slovenije in Moje delo.si, s pomočjo katerih smo prenesli model zaposlitvene platforme v Basro. Spletna platforma omogoča objavo prostih delovnih mest ter vnos iskalcev zaposlitve, vključno s CV-ji, na razpolago pa je tudi del za mala in mikro podjetja, ki iščejo investitorje. Prvi med njimi so prav zmagovalci tekmovanja za najboljšo podjetniško idejo.

V sklopu projekta, ki je potekal sicer v nekoliko okrnjeni obliki zaradi omejitev v zvezi z epidemijo Covid-19, smo pripravili tudi video-konferenco in izobraževalni video o obvladovanju krize z vidika lokalnih skupnosti ob podpori prostovoljcev, v katerem so sodelovali županja Mag. Romana Lesjak, ter župani Uroš Brežan, Marko Funkl in dr. Vladimir Prebilič. Na spletni strani https://p2p-slovenia-basra.com/ so sicer dostopne tudi druge izobraževalne vsebine.

Predstavniki governorata Basre so na zaključnem slavnostnem dogodku predstavili tudi svoje načrte za prihodnost. Obema ključnima produktoma projekta bodo zagotovili dolgoročno financiranje (v ta namen smo skupaj izdelali tudi trajnostni akcijski načrt), poglobili bodo v projektu vzpostavljene partnerske odnose med regionalno oblastjo in podjetniškimi organizacijami v regiji, načrtujejo tudi odprtje dveh dodatnih podjetniških inkubatorjev v regiji, v namen nemotenega izvajanja njihovih aktivnosti pa bodo uredili tudi potrebne regionalne politike in akte.

Ob zaključku dogodka so predstavniki Basre organizirali še manjši sejem izdelkov in promocijo vseh zmagovalcev tekmovanja za najboljšo podjetniško idejo.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice