• Domov
  • Novice
  • Projekt zniževanja občinskih stroškov brez pričakovanih rezultatov – povprečnina bo morala biti višja

V prostorih Ministrstva za javno upravo je 16.6.2015 potekal sestanek med predstavniki občin (SOS, ZOS, ZMOS) in Ministrom za javno upravo dr. Borisom Koprivnikarjem, ki je poročal o aktivnostih ministrstev v zvezi z znižanjem stroškov delovanja občin oziroma odprave ugotovljenih administrativnih ovir.

Minister Koprivnikar je povedal, da so na resornih ministrstvih opravili nekaj krogov pogovorov o možnih izvedljivih ukrepih, s katerimi bi lahko znižali stroške za občine. Pri tem se je pokazalo nekaj možnosti sprememb zakonodaje, ki bodo realizirane v letošnjem letu, kljub temu pa je minister izrazil, da zadovoljstva z doseženim ni. Predstavniki Ministrstva za javno upravo so izpostavili zlasti napredek na področju dela Ministrstva za obrambo in nove predloge Ministrstva za kulturo.

Bojan Kontič, podpredsednik SOS in predsednik ZMOS je v imenu obeh organizacij izpostavil, da so organi zastopniških organizacij na skupni seji predsedstev soglasno ugotovili, da glede na možno realizacijo ukrepov za znižanje stroškov do 30.6.2015, ni realno znižanje povprečnine na 500, 83. Zato je predlagal, da se Vlada drži dogovora in s spremembo ZIPRS 14/15 zagotovi normalno financiranje občin v drugi polovici leta 2015, saj bomo v nasprotnem primeru primorani poiskati zaščito na ustavnem sodišču. S strani SOS smo izpostavili predvsem, da pričakujemo takšne ukrepe, ki bodo sistemski in bodo vplivali na stroške v vseh občinah.

Minister Koprivnikar je opozoril na to, da so rešitve, ki so jih iskala ministrstva trajne, zato bodo imele učinke več let, obljubil pa je tudi, da bodo nadaljevali z delom na projektu zniževanja stroškov za občine. Predlagal je, da bi na sestanku sklenili, da je višina prihranka 9 mio. € – razliko do manjkajočih 22,8 mio. € bo vlada zagotovila iz sredstev na ministrstvih – ter višina povprečnine v drugi polovici leta 514,22 € na prebivalca.

S strani SOS smo opozorili na dejstvo, da se o oceni finančnih prihrankov z ministrstvom še nismo pogovarjali ter, da je k temu potrebno pristopiti bolj resno in podkrepljeno z analizami. Prav tako smo poudarili, da za sprejem takšne ponudbe na današnjem sestanku SOS nima mandata, da pa se bomo do predlaganega opredelili v naslednjih nekaj dneh.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice