• Domov
  • Novice
  • Razširjen sestanek Komisije za integracijo romske skupnosti

V torek, 19. septembra 2017, je v občini Krško potekal razširjen sestanek Komisije za integracijo romske skupnosti. Uvodoma je prisotne pozdravil župan občine Krško, Miran Stanko in predstavil delo, ki ga občina opravlja na področju integracije romske skupnosti ter pri reševanju odprtih vprašanj romskih naselij.

Barbara Radovan, generalna direktorica direktorata za prostor, graditev in stanovanja (Ministrstvo za okolje in prostor) je v nadaljevanju predstavila delo Medresorske delovne skupina za reševanje prostorske problematike Romov ter zavezo, da skupaj, tako država kot občine in romske skupnosti naredimo korak naprej. V nadaljevanju sta člana medresorske delovne skupine podrobneje predstavila dosedanje delo delovne skupine, mandate skupine, časovni okvir, v katerem je želja doseči spremembe, ki lahko v prihodnje pomenijo korak naprej pri urejanju romskih naselij, ter vprašalnik.

Več o urejanju romskih naselij v občini Krško je povedala podžupanja občine Krško in članica komisije, Ana Somrak. Izpostavila je nekaj akutnih problemov, ki jih, zaradi zakonodajne podlage ali  zaradi neustrezne komunikacije ali razumevanja med lokalno in državno ravnjo, ni mogoče ustrezno reševati, med drugim tudi to, da država »financira« urejanje romskih naselij preko razpisov.

Predsednik komisije, Janez Doltar je predstavil še pripombe in predloge na Predlog resolucije o družinski politiki, ter izpostavil, da sta dosedanja  socialna in družinska politika tudi v marsičem soodgovorna za zdajšnje stanje, v katerem so marsikdaj  socialni transferi “odgovorni”  za nepripravljenost za delo in odgovorno državljanstvo. V burni razpravi na seji, je postalo ponovno jasno, kako globoki so nekateri problemi in, kako je marsikdaj državna raven preveč daleč, da bi razumela stiske občin oz. občanov.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice