• Domov
  • Novice
  • Razvojna konferenca Pametna mesta prihodnosti

V Mariboru je 9.9.2020 potekala razvojna konferenca Pametna mesta prihodnosti. V organizaciji Večera in A1 je bil dogodek, kljub Covid omejitvam odlično izveden in govorci so postregli s številnimi koristnimi informacijami ter delili zanimiva razmišljanja z udeleženci. Skupnost občin Slovenije je organizacijsko konferenco podprla in je v okviru 4P DIH z dr. Emilijo Stojmenovo Duh predstavila možnosti financiranja projektov digitalizacije ter pomena ljudi, ki morajo biti v središču vsakega projekta. V zaključni okrogli mizi je ob bivšem ministru, ki sedaj svetuje MO Ljubljana, Borisu Koprivnikarju, sodelovalo tudi pet predstavnikov občin članic SOS, župan občine Ajdovščina, Tadej Beočanin, direktor občinske uprave Občine Kidričevo, Damjan Napast, Gregor Košir, podžupan Občine Kočevje, dr. Aleksander Jevšek, župan MO Murska Sobota in Mestna menedžerka MO Maribor, Marija Brenk.

Razvojno konferenco Pametna mesta prihodnosti je v pogovoru z odgovornim urednikom Večera Matijo Stepišnikom odprl minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je na začetku povedal to, kar občine, ki si prizadevajo za digitalizacijo, pričakujejo že več let. Za letošnjo jesen je napovedal objavo razpisa za pametna mesta in skupnosti. “Namenjen bo konzorcijem občin, njegova vrednost je približno 16 milijonov evrov, stopnja sofinanciranja pa predvidoma 80-odstotna,” je razkril. Razpis bo sofinanciral stroške nakupa komunikacijske opreme in programske opreme, licenc, razvoj inovativnih rešitev, svetovanje in podobno.

Preko video konference se je javil tudi evropski poslanec Franc Bogovič, ki je dejal, da EU že vrsto let podpira ukrepe s področja pametnih mest, trenutno pa sprejema usmeritve za naslednjo finančno perspektivo, ki naj bi za pametne skupnosti zagotovila precej denarja. “Osnovni usmeritvi sta dve: digitalizacija in varovanje okolja. Gre za tako imenovani green deal, ki je nova razvojna usmeritev za EU, katere cilj je na eni strani sledenje zahtevam pariškega sporazuma, na drugi pa podkrepitev vseh usmeritev, ki so zelo povezane tudi s pametnimi mesti. Od energije v prometu, proizvodnje električne energije do področja stavb pa upravljanje s podatki, tudi področje kmetijstva,” je razložil evropski poslanec in izpostavil, da bo treba v novem finančnem obdobju sistematično podpreti tudi pametno podeželje

Objavljamo posnetek srečanja za vse, ki se dogodka niso mogli udeležiti zaradi omejitev, ki jih narekuje epidemiološka situacija.

Vir in več o vsebinah, vključno z videom: Večer 

 

< Vse aktualne novice