• Domov
  • Novice
  • Seja Upravnega odbora v luči 40 letnice Zveze Alpe – Jadran

8. novembra 2018 je v Varaždinu potekala seja upravnega odbora Zveze Alpe – Jadran (AAA), ki letos obeležuje štiridesetletnico obstoja. Organizacija Alpe Jadran je bila ustanovljena pred 40 leti z namenom izboljšanja sodelovanja med državami v regiji. Sedaj po 40 letih je organizacija še vedno aktivna in financira skupne projekte v katerih sodelujejo predstavniki Avstrije, Slovenije, Hrvaške in Madžarske.

V okviru letošnjega Evropskega tedna regij in mest (EWRC) je Varaždinska županija 10. oktobra 2018 v Bruslju organizirala delavnico “Medregionalne organizacije – platforma za krepitev regionalnega razvoja”. Organizirana je bila v sodelovanju s hrvaškim poslancem Ivanom Jakovčićem iz Istrske županije. Skupaj s sedanjim predsednikom Sveta Alpe-Jadrana, županom Varaždinske županije Radimirjem Čačićem, so politični predstavniki članov AAA razpravljali o dodani vrednosti zadnjih 40 let medregionalnega sodelovanja na območju Alpe-Jadran in vplivu medregionalnih organizacij na kohezijsko politiko na splošno. Nadaljevanje tega dogodka bo politična konferenca ob 40-letnem medregionalnem sodelovanju na območju Alpe-Jadran, ki bo 20. novembra 2018 v Varaždinu, kjer bo Slovenijo zastopal predsednik Skupnosti občin Slovenije Branko Ledinek.

Upravni odbor je obravnaval predlog strateškega dokumenta članic zveze, ki se pripravlja in bo predstavljen na konferenci. Upravni odbor je določil tudi proces izbire pretekli projektov zveze, ki bodo predstavljeni na dogodku. Obravnavana je bila tudi pobuda za podpis manifesta »Močne regije – Močna Evropa«, ki bi ga poslali Evropski komisiji, s ciljem pridobiti strukturno in finančno podporo delu aktivnim medregionalnim organizacijam, kot je AAA. Upravni odbor je sklenil, da je besedilo še potrebno izpopolniti, za kar bodo potrebovali dodaten čas.

Vabilo -Konferenca ob 40. obletnici Zveze Alpe – Jadran (hr.)

Program – 20.11.2018 (angl.)

Kratka različica strategije AAA (angl.)

< Vse aktualne novice