• Domov
  • Novice
  • Seminar »Uspešne prakse trajnostne mobilnosti v praksi«

p1030095V sredo, 12.10.2016, je v Ljubljani potekal seminar Inštituta za politike prostora (IPoP) v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije, z naslovom “Uspešne prakse trajnostne mobilnosti v občinah”. Marko Peterlin (IPoP) je uvodoma nekaj besed namenil temu zakaj je trajnostna mobilnost pomembna, ter predstavil predvsem pozitivne vplive, ki jih ima ne samo na racionalno porabo prostora, zmanjšanje emisij, itd., ampak tudi za sam razvoj lokalne samouprave.

p1030112

V nadaljevanju so bile predstavljene uspešne prakse s področja trajnostne mobilnosti v mestih in suburbanih naseljih (brezplačni javni prevozi, pešbus in bicivlak,…), na podeželju (združevanje linij rednega in šolskega prevoza, brezplačni prevozi za starejše,…), v turističnih krajih (mehka mobilnost v Bohinju, primer Werfenweng,…) in pri organizaciji dogodkov (Planica, Eurobasket,…). Nabor predstavljenih slovenskih in tujih primerov dobrih praks trajnostne mobilnosti so zbrali tudi v zborniku, ki bo prav tako kmalu dosegljiv v  elektronski obliki.

Po seminarju je potekala delavnica projektnih idej, ki je bila izvedena v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije v okviru projekta Podpora urbani politiki in programu URBACT. Na delavnici so udeleženci razpravljali o možnostih za rabo predstavljenih praks v posameznih lokalnih okoljih, ter izpostavili tudi izzive s katerimi se srečujejo v posameznih primerih, kadar v občini na primer kolesari zelo nizek procent prebivalstva. Udeleženci so iskali rešitve in razpravljali o možnih projektnih idejah za prihajajoče razpise. Strinjali so se, da je v vsakem posameznem primeru treba najprej opraviti analizo in ugotoviti potrebe posameznega okolja. Šele nato je smotrno oblikovati ideje in poiskati najbolj primerne načine za aktivno in celostno izvedbo projektov, pri tem pa ne pozabiti na ozaveščanje prebivalstva. Predmet razprave so bili predvsem izzivi kako zagotoviti univerzalno oblikovanje prostora oziroma prilagoditi okolje tudi za gibalno ovirane, kako zastaviti učne poti, kolesarske poti, izpostavili so problematiko dostave v mestnih središčih, razprava pa je tekla tudi o tem kako se lotiti trajnostne mobilnosti na podeželju. logo-urbact-cmjn-baselinep1030122

< Vse aktualne novice