18. aprila 2017 se je v prostorih Microsofta sestala komisija SOS za e-poslovanje na odprti seji, kar pomeni, da so se je lahko udeležili tudi drugi zainteresirani. V uvodu so se podrobneje seznanili s Microsoft Enterprise Agreement. Gre za krovno pogodbo za licenciranje, ki jo je sklenilo Ministrstvo za javno upravo s podjetjem Microsoft za celotni javni sektor, torej tudi občine, ki se izteče decembra 2017. Predstavniki podjetja Microsoft so predstavili novosti in prednosti, ki izhajajo iz takšne oblike sodelovanja. Glede na iztek pogodbe, se že pripravljajo na nova pogajanja, pri tem pa vabijo občine, da se vključijo in izkoristijo priložnosti, ki jih ponujajo. Predstavili so tudi Windows 10. Ta naj bi dobival le posodobitve, pakete novosti, ne bodo več delali novih različic operacijskih sistemov, kar je z vidika posodobitev in povezljivosti zagotovo prednost. Predstavili so tudi orodja za večjo produktivnost, sodelovanje, kot so Ms team, orodje za sodelovanje, video klici in podobno. Predstavili so tudi svojo oblačno infrastrukturo, Azur IaaS javni oblak.

V nadaljevanju, sta se po odmoru pridružila še vabljena gosta, generalna direktorja dveh ključnih direktoratov, za informatiko in informacijsko družbo, na MJU, mag. Jurij Bertok in Marjan Turk.

Mag. Bertok je predstavil novosti glede hibridnega oblaka in stališče do vključevanja občinskih storitev na portal E-uprava. Prisotne je direktor seznanil še z skorajšnjo objavo razpisa za prenovo sistema pisarniškega poslovanja. Željka Kralj iz MO Maribor in predstavnik podjetja Optilab sta predstavila stanje na »projektu« prenosa rešitve za e-razpise v uporabo lokalnim skupnostim. Marjan Turk, generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo je predstavil izhodišča za pripravo razpisa za Internet stvari, za senzorska omrežja iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj ter podal še kratko informacijo grede razpisa Wi-Fi 4 EU, ki ga je najavila Evropska komisija. Ob koncu je direktor Turk prisotne še pozval k sodelovanju v Digitalni koaliciji in napovedal dogodek, ki bo 4. julija 2017, kjer bodo vabljeni vsi deležniki k razpravi in sooblikovanju prihodnjih aktivnosti na temo dviga digitalnih kompetenc.

< Vse aktualne novice