• Domov
  • Novice
  • Sestanek s poslansko skupino SMC na temo nove prostorske in gradbene zakonodaje

V četrtek, 23. 3. 2017, so se Miran Gorinšek, župan občine Slovenske Konjice, generalna sekretarka SOS, vodja strokovne službe ZMOS, Izidor Jerala, član komisije za prostor SOS in predstavnika MO Ljubljana sestali s poslansko skupino SMC.

Namen sestanka je bil predstavitev pripravljenih predlogov sprememb predloga Gradbenega zakona, ki sta jih pripravili skupnosti. Skupnosti sta uvodoma pohvalili delo Ministrstva za okolje in prostor, ki je že v sam začetek oblikovanja prvih osnutkov vključilo lokalne skupnosti in njihova združenja ter izreden napor, ki ga je vložilo ministrstvo, za uskladitev besedil predlogov.

Kljub temu, da je bilo veliko narejenega in da novi predlogi trojčka prostorske in gradbene zakonodaje prinašajo vrsto pomembnih instrumentov, s katerimi bodo občine lahko urejale prostorske komponente lokalnega razvoja pa so predstavniki izpostavili nekatera odprta vprašanja, ki še niso usklajena. Gre za rešitve v zvezi s prenosom inšpekcijskega nadzora nad enostavnimi objekti na občine, saj so spremembe, ki jih prinaša Gradbeni zakon neustrezne. Zato SOS in ZMOS želita dodatni čas za strokovno uskladitev možnih rešitev med lokalnimi skupnostmi in pristojnim ministrstvom.

SOS in ZMOS sta pobudo za sklic sestanka naslovila tudi na poslansko skupino DeSUS, termin pa še ni bil določen.

< Vse aktualne novice