V sredo 22. novembra je v Celovcu potekala skupščina Alpe Jadran. Kot predstavnik Skupnosti občin Slovenije, ki v organizaciji po pooblastilu zastopa Slovenijo, se je dogodka udeležil župan mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas.

Organizacija Alpe Jadran je bila ustanovljena pred 40 leti z namenom izboljšanja sodelovanja med državami v regiji. Sedaj po 40 letih je organizacija še vedno aktivna in financira skupne projekte v katerih sodelujejo predstavniki Avstrije, Slovenije, Hrvaške in Madžarske. V letu 2017 je bilo za sofinanciranje 23 projektov namenjenih približno 40.000€. Ker znesek ni velik, se daje posebna teža projektnim predlogom, ki sredstva Alpe Jadran uporabljajo kot semenska sredstva za prijavo na evropske razpise. Tako je organizacija v letu 2016 podprla projekt s 3.000€, ta pa je nato iz evropskih sredstev dodatno pridobil še 200.000€.

Na skupščini Alpe Jadran je bila potrjena sprememba vodenja organizacije, saj po štirih letih predsedovanja Koroške regije, vodenje prevzema regija Varaždin in župan Radimir Čačič. V uvodnem nagovoru je novi predsedujoči poudaril pomen sodelovanja med članicami Alpe Jadran. Posebno pozornost pa je namenil tudi možnosti priprave evropskih projektov.

Alpen Adria Konferenz mit LH Peter Kaiser, Urheber: GERT EGGENBERGER


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice