• Domov
  • Novice
  • Sestanek z ministrom Pikalom o financiranju zasebnih vrtcev

Danes, 11. 9. 2019 je potekal sestanek z ministrom Pikalom, ki sta se ga v imenu SOS udeležila člana glavnega odbora dr. Vladimir Prebilič in Jasna Gabrič, Brigita Gajzer Pliberšek iz MO Maribor ter Jasmina Vidmar, generalna sekretarka. Na sestanku so prav tako bili prisotni predstavniki ZMOS, predstavniki ZOS se sestanka niso udeležili.

Na sestanku smo ministra Pikala seznanili s sklepom predsedstva o prejšnjem predlogu rešitev v zvezi s financiranjem zasebnih vrtcev, in sicer je predsedstvo prejšnji predlog ministrstva podprlo, saj je na področju njihove izvirne pristojnosti občinam večal avtonomijo in jim dajal instrument za vodenje politike na področju, ki je eno finančno obsežnejših v občinah. Ker prejšnji predlog ni prejel ustrezne podpore v javnosti, so prisotni na sestanku iskali boljše rešitve za zasebne vrtce ob upoštevanju avtonomije lokalnih skupnosti, glede na to kaj v svojem lokalnem okolju potrebujejo. Razprava in iskanje rešitev je teklo tudi v luči razmer v občini Šentjur, o katerih je župan Diaci pred sestankom obvestil tudi sekretariat SOS. To je situacija, ki se lahko v kratkem dogaja tudi v drugih občinah –župan je namreč soočen z zahtevo za financiranje zasebnega vrtca, ob tem da ima v javnem vrtcu skoraj 40 praznih mest, ki jih mora prav tako financirati iz proračuna.

Intence rešitev za zasebne vrtce, ki so bile na sestanku predstavljene so bile sprejemljive za prisotne, zato jih bo ministrstvo preoblikovalo v predlog zakonodajne rešitve, ki jih bodo posredovali reprezentativnim asociacijam v roku 14 dni.

Minister je prisotne obvestil še, da bo po letu 2011, ko ministrstvo ni razpolagalo s sredstvi za sofinanciranje investicij v šolski in predšolski prostor, prvič v letu 2020 imel na razpolago 5 mio. EUR v skladu z državnim proračunom. Zaveda se, da zagotovljena sredstva ne bodo pokrila vseh potreb v prostoru, vendar je v dani situaciji bilo mogoče zagotoviti zgolj to vsoto.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice