• Domov
  • Novice
  • Sestanek z MNZ o operacionalizaciji kontingentnega načrta

V petek 23. septembra je na MNZ potek sestanek na katerem so lokalnim skupnostim predstavili zadnje informacije in ocene povezane z migracijami. Na sestanku so predstavniki MNZ izpostavili, da so občine kot največjo pomanjkljivost navajale šibko oziroma prepočasno komunikacijo med MNZ-jem in lokalnimi skupnostmi. Zato so na MNZ obljubili, da bodo izboljšali komunikacijo tako z lokalnimi skupnostmi, kot z občani. Na Skupnosti občin Slovenije namero MNZ pozdravljamo, saj smo tudi mi opozarjali, da je komunikacija eden ključnih dejavnikov za uspeh v kriznih razmerah.

Predstavniki MNZ so udeležence obvestili, da so v zakonodajno proceduro posredovali predlog za ustanovitev Urada za oskrbo z begunci, ki bo skrbel tako za administracijo kot oskrbo in logistiko povezano z begunci. Na Skupnosti občin Slovenije podpiramo ustanovitev urada, saj bo ob morebitnem novem begunskem valu razbremenil civilno zaščito občin. Pripadniki prostovoljnih gasilcev so Upravi za zaščito in reševanje in MNZ-ju priskočili na pomoč ravno pri oskrbi in logistiki.

Kljub ustanovitvi urada so se vsi udeleženci strinjali, da se brez pomoči občin večjega begunskega vala ne bo dalo obvladati. MNZ bo potreboval pomoč lokalnih skupnosti tako pri oskrbi beguncev, kot pri zagotovitvi ustreznih prostorov za registracijske oziroma nastanitvene centre. MNZ je predstavil, da ob večjem begunskem valu načrtujejo povečati število registracijskih centrov iz 3 na 5.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice