• Domov
  • Novice
  • Skupnost občin Slovenije nasprotuje prenosu nadzora nad letenjem brezpilotnikov na občinska redarstva
https://www.maxpixels.net/Technology-Flight-Technique-Rotor-Modern-Flying-3183780

S strani Ministrstva za infrastrukturo, Direktorata za letalski in pomorski promet smo v obravnavo prejeli predlog, da bi se na občinska redarstva prenesel nadzor nad prepovedjo letenja brezpilotnih letalnikov. Kot podlago za prenos pooblastila so navedli 3. člen Zakona o občinskem redarstvu, v katerem je navedeno, da občinska redarstva skrbijo za javni red in mir.

Na Skupnosti občin Slovenije smo predlogu nasprotovali, saj smo prepričani, da nadzor javnega reda in miru ni podlaga za nadzor letanja brezpilotnikov. Prepričani smo, da bezpilotniki ogrožajo varnost, ne javnega reda in mira, zato bi za nadzor morala skrbeti država (policija, agencija za varnost letenja…) nikakor pa ne občinska redarstva.

Strinjali pa smo se s predlogom, da se v posebnem zakonu sprejmemo omejitve letanja z brezpilotniki nad določenimi področji. Tako smo predlagali, da na Direktoratu za letalski in pomorski promet organizirajo skupen sestanek, na katerem bi vsi deležniki (občine, policija, vojska, MGRT) določili področja, nad katerimi bi veljala prepoved letenja z brezpilotniki (strnjena naselja, vrtci, šole, zdravstvene ustanove, gasilski domovi, občinske zgradbe…).


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice