• Domov
  • Novice
  • Slovenski župani na srečanju z nemškimi, avstrijskimi in italijanskimi župani

V času od 20. do 23. septembra so se slovenski župani udeležili srečanja z avstrijskimi, italijanskimi in nemškimi župani. Srečanje je potekalo na povabilo italijanskega župana občine Longarone, Roberta Padrina. Prvi dan so si župani ogledali občino ter znameniti jez Vajont. Leta 1963 je plaz z gore padel v umetno jezero, ki je bilo zajezeno z največjim jezom v Evropi, visokim 700 metrov. Ogromen plaz, ki je padel v jezero, je povzročil več sto metrov velik val, ki je skoraj popolnoma uničil občino. V katastrofi je umrlo skoraj 2000 ljudi, od katerih je bilo 554 mlajših kot 15 let.

Povezana slika

Po ogledu jezu, so se župani iz 4. držav odpravili v muzej in na ogled občine. V popoldanskem času je sledil še uraden sprejem v prostorih občine, ter degustacija sladoleda. Občina je namreč znana po proizvodnji sladoleda, vsako leto tudi gostijo enega izmed največjih sejmov sladoleda v Evropi.

Naslednji dan je bil organiziran prijateljski nogometni turnir, na katerem so nastopile ekipe italijanskih, nemških, avstrijskih, južnotirolskih in slovenskih županov.

 

 


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice