• Domov
  • Novice
  • SOS dosegel novo razlago obdavčitve zunanjih poslovnih površin

Občine članice so opozorile Skupnost občin  Slovenije, da  so  največja trgovska podjetja organizirano pozvala občine, da spremenijo podatke za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) za zunanje poslovne površine. Njihovo nasprotovanje plačevanja NUSZ za zunanje poslovne površine je temeljilo na Sistemskih priporočilih Ministrstva za okolje in prostor (MOP)  za izvajanje sistema nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč št. 2. iz konca leta 2021.

Skupnost občin Slovenije je v sodelovanju z Združenjem mestnih občin Slovenije in s pomočjo odvetniške hiše pripravila priporočila občinam o tem, kako naj omenjene zahteve zavrnejo. Hkrati smo od matičnega ministrstva zahtevali nujno spremembo omenjenih priporočil in DANES prejeli dodatne obrazložitve oz. novo točko 3.1.1.4. Druge površine namenjene poslovni dejavnosti.

Med drugim so na MOP zapisali: “Glede na navedeno zunanje poslovne površine kot npr. samostojna parkirišča, tržnice, parkirišča pri hotelu, restavraciji, bencinskem servisu, trgovini in trgovskem centru, pokrite skladiščne površine ipd., po namenski in jezikovni razlagi predpisa ter novejši sodni praksi, nesporno predstavljajo tista zemljišča, od katerih se odmerja nadomestilo. Pri tem je pravna podlaga drugi odstavek 218. člena ZGO-1 v povezavi s četrtim odstavkom 60. člena ZSZ-84. Občine so tako dolžne pri pripravi podatkov za odmero nadomestila ustrezno določiti površine, ki predstavljajo predmet odmere, skladno s temi določbami.”

Več informacij najdete TUKAJ.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice