• Domov
  • Novice
  • SOS opozoril na izključene upravičence do najvišje dovoljene drobnoprodajne cene električne energije in zemeljskega plina

Skupnost občin Slovenije se je z dopisom ministru za infrastrukturo mag. Bojanu Kumru odzvala na sprejeti Uredbi o določitvi cen električne energije ter določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema ter ga pozvala k sistematičnemu reševanju problematike uravnavanja cen energentov pred novo kurilno sezono.

V Skupnosti občin smo zaskrbljeni nad opredelitvama upravičencev do najvišje dovoljene drobnoprodajne cene tako električne energije kot zemeljskega plina (1. člena Uredb), saj je iz njiju razvidno, da do najvišje drobnoprodajne cene ne bodo upravičeni nekateri javni zavodi, katerih ustanoviteljice so občine. Slednje vzbuja strah pred novo kurilno sezono, saj so osnovne šole, vrtci, andragoški zavodi, mladinski centri ter druge institucije, ki za opravljanje svoje dejavnosti nujno potrebujejo primerno ogrevane prostore.

Poleg tega smo opozorili, da so se številne občine oziroma njihovi javni zavodi, sploh v nemestnih območjih, v preteklih letih, tako pri obnovah kot novogradnjah stavb, odločali za sisteme ogrevanja na obnovljive vire energije (lesna bio masa in podobno), za katere so lahko pridobili različne državne spodbude Eko sklada. Trenutno pri številnih dobaviteljih lesne biomase ni mogoče kupiti ali že ima višjo ceno. Z zaskrbljenostjo pričakujemo, kaj se bo na področju tega energenta iz vidika cen in dobave dogajalo v jesenskih mesecih.

Od pristojni na pragu nove kurilne sezone pričakujemo, da ponovno pregledajo, kateri so upravičeni odjemalci  ter kateri so še viri ogrevanja, ki bi zaradi povišanja cen lahko pred zimo dosegali nerazumno visoke cene ter nato znatno povišali stroške občinam.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice