• Domov
  • Novice
  • SOS pozvala predsednika vlade RS k ukrepanju zaradi vpliva dviga cen energentov in pričakovanih nadaljnjih podražitev na občine

Skupnost občin Slovenije je dne 7. 7. 2022 na predsednika vlade RS dr. Roberta Goloba naslovila poziv v katerem je opozorila na vpliv dviga cen energentov in pričakovanih nadaljnjih podražitev na občine ter ga pozvala, da nemudoma ukrepa tudi na tem področju.

Iz aplikacije Skupnosti občin Slovenije za vizualizacijo občinskih podatkov je razvidno, da se je odhodek za npr. električno energijo za mesec marec 2022 v primerjavi z mesecem marcem 2021 zvišal za 20%. Pri tem pa je potrebno upoštevati dejstvo, da občine delujejo v skladu z javno naročniško zakonodajo in sklepajo večletne pogodbe, kar pomeni, da so se v kratkem obdobju občutno dvignile dogovorjene cene v pogodbah iz javnih naročil, kar sporoča veliko resnost in utemeljenost dviga pogodbenih cen.

Opozorili smo tudi, da je potrebno takojšnje ukrepanje na področju zakonodajne ureditve javnega naročanja, saj ZJN-3 določa stroge zakonske okvirje v katerih morajo občine delovati, kar pa je v trenutnih (in prihajajočih) razmerah zelo oteženo.

SOS je pozvala, da se nemudoma ukrepa in tudi za občine kot temelj delovanja države poišče rešitev kot je že bila poiskana za mnoga druga področja (npr. predlagano je besedilo Odloka o nadomestilu zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko mehanizacijo).


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice