• Domov
  • Novice
  • SOS za ohranitev višine povprečnine vsaj v višini 525 EUR tudi v drugem polletju leta 2015

V prostorih ministrstva za finance je danes, 29. junija 2015 potekal ponovni sestanek med predstavniki skupnosti občin in predstavniki Ministrstva za finance in Ministrstva za javno upravo, ki je bil namenjen določitvi višine povprečnine v drugem polletju leta 2015.

Predsednik SOS dr. Ivan Žagar je glede projekta vlade za zniževanje stroškov občin s sistemskimi ukrepi opozoril na sklep predsedstva Skupnosti občin Slovenije (SOS) in skupne seje predsedstev SOS, ZOS in ZMOS, da nobena od organizacij ne odstopa od dogovorjene povprečnine v višini 525,00 evra na prebivalca in da se naj na koncu leta 2015 na podlagi izračunanih realnih prihrankov za občine višina povprečnine prilagodi, glede na ugotovljene finančne prihranke ali morebitno povečanje stroškov občin. Podpredsednik sekcije ostalih občin pri SOS, Marjan Kardinar je poudaril, da glede na nabor ukrepov, ki jih navaja vladna stran, ne moremo govoriti o prihrankih, ki bi v drugi polovici leta nudili osnovo za ponovno znižanje povprečnine, saj nekateri ukrepi ne bodo sprejeti skorajda do konca leta, torej tudi učinkov ne bo. Zato Skupnost občin Slovenije ne bo pristala na nižjo povprečnino, če hkrati ne bo znižanja občinskih odhodkov. Prav zato se predlaga, da se na koncu leta 2015 opravi poračun povprečnine glede na realni učinek zakonodajnih sprememb na proračune občin, do takrat pa višina povprečnine naj ostane 525 evrov.

Prav tako pa ni znano po kakšni metodologiji so resorna ministrstva izračunala višino finančnih učinkov zakonodaje. Državna sekretarka, mag. Mateja Vraničar je povedala, da so tudi sami že poskušali pridobiti obrazložitve ministrstev in ocenjujejo, da bodo metodologije posredovane Ministrstvu za finance še v tem tednu. Predlagala je, da se na osnovi podanih obrazložitev finančnih ocen ponovno opravi krog pogovorov s predstavniki občin, kjer se bi ugotavljal njihov realni učinek na proračune občin. V kolikor bi se ugotovilo, da ocena finančnega prihranka v višini 9. mio. evrov (kakor kažejo trenutne ocene ministrstev) ni realna, je Ministrstvo za finance pripravljeno odstopiti od predloga višine povprečnine v višini 514 evrov na prebivalca in se približati znesku 525 evrov. Omenjen sestanek bi naj potekal v torek, 7.7.2015 ob 10.00 uri.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice