• Domov
  • Novice
  • Spoznavno srečanje SOS s Hrvaško skupnostjo županij

Med tem, ko je sodelovanje SOS s hrvaškimi kolegi, to sta Skupnost hrvaških mest in Skupnost hrvaških občin, že vzpostavljeno pred leti, je 5. oktobra 2016 v Zagrebu potekalo prvo spoznavno in delavno srečanje predstavnic SOS in Hrvaške skupnosti županij. Pobudo za srečanje so podali hrvaški kolegi na podlagi interesa do objavljenih vsebin na spletni strani SOS povezanih z odpiranjem podatkov javnega sektorja ter priročnika za odpiranje podatkov, pripravljenega na MJU, zato je bila vsebinska razprava povezana predvsem s tem področjem. Srečanje je potekalo tik pred njihovo tiskovno konferenco, na kateri so javnosti predstavili aplikacijo Odprti proračun – CROračun, ki predstavlja še en korak do večje transparentnosti poslovanja županijskih uprav.

Projekt “Odprtih proračun” je bil uveden zato, ker želijo prebivalcem na preprost in čitljiv način predstaviti informacije o proračunih vseh županij in jih obvesti o načinu in namenu odhodkov proračunskih sredstev. Uresničitev tega velikega projekta bo skušala doseči dva glavna cilja. Prvi cilj, da županije z enostavnimi aplikacijami, na popolnoma enoten način, odprejo in vizualizirajo županijske proračune, tako da imajo državljani lažji vpogled do teh podatkov. Poleg tega pa razvoj aplikacij omogoča županijskim upravam primerjavo lokalnih in regionalnih proračunov na vseh ravneh, kot tudi gospodarskih kazalcev, in tako spodbuditi konkurenčnost, povečati produktivnost in učinkovitost uprav županij in občin.

Hrvaški kolegi opozarjajo, da predstavlja ta aplikacija velik korak naprej v transparentnosti tudi glede na nacionalno raven, saj je na Hrvaškem to prvič, da ima regionalna raven oblasti enoten pregled finančnih podatkov.

Skupnost občin Slovenije in Hrvaška skupnost županij sta, kljub razlikam svojih članic, prepoznali veliko potenciala za sodelovanje in izmenjavo dobrih praks, ki se bodo v prihodnosti zagotovo udejanile.

 

< Vse aktualne novice