• Domov
  • Novice
  • Srečanje partnerjev in deležnikov v projektu CIRCE s primeri dobrih praks

V francoskem mestu Lille se je med 10. in 13. aprilom potekalo srečanje partnerjev in deležnikov v projektu CIRCE, ki je osredotočen na spodbujanje razvoja krožnega gospodarstva.

Partnerji in deležniki so obiskali podjetje TRISELEC, ki se ukvarja z obdelavo in recikliranjem odpadkov na širšem območju Lille (1,2 milijona prebivalcev, četrto največje mesto v Franciji) in uspešno sortira in balira plastične odpadke, ki jih nato na trgu proda podjetjem za recikliranje plastike.

Nato so si udeleženci dogodka ogledali »Maison du projet«, to je prva zgradba v Franciji, ki je grajena na način Cradle2Cradle in služi kot občinski prostor za prireditve. Nahaja se v okrožju La Lainière, razvijajočega se starega dela mesta in je stanovanjsko in industrijsko območje, ki se želi razvijati v smeri krožnega gospodarstva. Zgradba je arhitekturno gledano grajena modularno in nima betonskih temeljev, gradbeni materiali so bodisi iz netoksičnih, neškodljivih sintetičnih materialov, ki nimajo negativnih učinkov na naravno okolje in jih je mogoče uporabljati v kontinuiranih ciklusih kot isti izdelek, ne da bi izgubili celovitost ali kakovost (možno 100 % recikliranje), bodisi iz bioloških gradnikov, ki jih je mogoče ob dekonstrukciji odstraniti celo v naravno okolje.

Sledil je ogled centra za inovacije v tekstilni industriji – CETI, ki nudi raziskave in razvoj tekstila tudi s pomočjo krožnega gospodarstva za stranke kot so npr. Nike, Decathlon ali Adidas in srečanje s tekstilnim grozdom Up-tex in Retex. Glavni cilj prizadevanj raziskovalnega centra CETI je zmanjšanje porabe naravnih virov in uporabe strupenih izdelkov za bolj etično modo. Na področju materialov uspešno odkrivajo tehnologije za recikliranje, osredotočajo pa se tudi na povratno logistiko in izdelavo novih materialov iz zavrženih tekstilnih izdelkov, z močno dodano vrednostjo.

Na partnerskem sestanku so se partnerji v projektu dogovorili za naslednje korake, ki bodo osredotočeni predvsem na izdelavo metodologije za prioretizacijo identificiranih priložnosti in prioretizacijo priložnosti samo ter izdelavo verige vrednosti na podlagi ugotovitev iz skupnega metodološkega orodja.

< Vse aktualne novice