• Domov
  • Novice
  • Srečanje županj in županov s predsednikom Odbora regij

P1020033V petek, 18.3.2016 se je v sklopu svojega obiska v Slovenji predsednik Obdora regij, gospod Markku Markkula, sestal s slovenskimi županjami in župani ter slovensko delegacijo v Odboru regij. Slednji so ga seznanili z aktualnimi vprašanji lokalne samouprave pri nas.

Markku Markkula je v pogovoru z župani opozoril na pomen lokalnih in regionalni organov pri reševanju izzivov, s katerimi se sooča Evropa. Poudaril je zlasti, da spodbude za ustvarjanje novih delovnih mest nastajajo prav v lokalnih okoljih. Po njegovih besedah ne le iz Slovenije, pač pa iz večine Evrope v Odboru regij dobivajo sporočila, da obstaja premočna centralizacija in da potrebujemo “pristop od spodaj navzgor”. Poudaril je tudi pomen avtonomije lokalne samouprave, tako finančne kot vsebinske. Tudi za Slovenijo je med prioritetami za prihodnji razvoj poleg bolj otipljive finančne avtonomije lokalnih organov izpostavil vzpostavitev druge ravni upravljanja, regij oziroma pokrajin. Vzpostavitev te ravni bi bila po njegovem mnenju pomembna ne le z vidika črpanja evropskih sredstev, ampak tudi boljšega sodelovanja in izmenjave praks med različnimi regijami v Evropi.

Predsednik SOS in vodja slovenske delegacije v Odboru regij, dr. Ivan Žagar je izpostavil zlasti, da je večina občin iz nove finančne perspektive praktično odrezana, zato bi morala Vlada RS poiskati znotraj sprejetih dokumentov rešitve ali pa te dokumente spremeniti. Na daljši rok pa bi morali resno razmisliti tudi o regijah oziroma drugi ravni lokalne samouprave. Predsednik SOS je izpostavil še, da je korigirana napoved UMAR o le 1,7 % rasti BDP v letošnjem letu, zagotovo povezana z dejstvom, da je manj investicij v javnem sektorju. Zato so ukrepi za povečanje javnih investicij ključnega pomena za vzdržno finančno situacijo Slovenije.

Predsednik Odbora regij, Markku Markkula je ob zaključku srečanja županom obljubil, da bo zaključke srečanja in najpomembnejša sporočila prenesel tudi predstavnikom državne ravni, predvsem ministrici Smerkolj in ministru Koprivnikarju ter predsedniku Državnega sveta, s katerimi se je sestal v nadaljevanju svojega obiska.

< Vse aktualne novice