• Domov
  • Novice
  • Stroški mrliških pregledov in obdukcij – nujno

Dne 18.11.2015 je v prostorih Ministrstva za zdravje je na pobudo vseh treh skupnosti občin potekal sestanek na temo urejanja problematike urejanja in opravljanja mrliško pregledne službe in obdukcij. Sestanka se je v imenu Skupnosti občin Slovenije udeležil član predsedstva SOS, dr. Aleksander Jevšek in predstavnici Občine Piran. Na sestanku so predstavniki občin zahtevali prenos pravic in obveznosti občin, ki izhajajo iz 8. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in Pravilnika o pogojih in načinu opravljanja mrliško pregledne službe, na državo. Prav tako so izpostavili višino stroškov povezanih z mrliškimi ogledi in sanitarnimi obdukcijami za občine, ki so jih občine dolžne kriti, kar je za že tako osiromašene občinske proračune, nedopustno. V kolikor prenosa pristojnosti ne bo, je potrebno glede na zastarelost predpisov, nujno urediti in prenoviti predpise opravljanja mrliških pregledov in obdukcij. Pri tem pa je obvezno potrebno vključiti občine kot ključne deležnike. Čemur je pritrdila državna sekretarka ministrstva za zdravje, Nina Pirnat, in napovedala prenovo predpisov, kar naj bi bilo tudi v načrtu dela vlade za leto 2016.

Na sestanku je bilo dogovorjeno, da bo Skupnost občin Slovenije zbrala podatke o stroških občin za mrliške preglede in obdukcije. V skladu z navedenim vas naprošamo, da nam posredujete sledeče podatke:

  1. Kakšne stroške ste občine imele za mrliške preglede in obdukcije v letu 2014 (1.1.2014 – 31.12.2014)?
  2. Kašne stroške ste občine imela za mrliške preglede in obdukcije v letu 2015 (1.1. – 30.9.2015)?

Ker so podatki nujni, da se ministrstvu dokaže višina stroškov, vas naprošamo, da nam te podatke NUJNO posredujete najkasneje do srede, 25.11.2015 na naslov ursa.rupar@skupnostobcin.si.

 

< Vse aktualne novice