• Domov
  • Novice
  • Študija ESPON – Ali je vaše mesto digitalno?
http://www.applespanyc.com/photo/timelapse-photography-of-road-with-white-and-red-lights-169976/index.html/ lalesh alda, CC0 rwish

Nadaljevanje študije ESPON o digitalizaciji javnih storitev v evropskih mestih/občinah

Digitalna orodja in rešitve spreminjajo javne storitve in način odziva javne uprave na potrebe državljanov. Številne občine in mesta se aktivno ukvarjajo z modernizacijo in preoblikovanjem procesov in storitev ter so dosegle visoko donosnost s poenostavljenim upravljanjem ter večjo učinkovitostjo, uspešnost in ozaveščenost. Vendar pa se občine in mesta srečujejo z mnogimi izzivi v procesih digitalnega preoblikovanja, vključno s ponovnim razmislekom o upravnih procesih, financiranjem usposabljanj za pridobitev novih veščin in sprejemanjem novih tehnologij ter z zakonodajnimi in političnimi vprašanji.

Raziskava je nadaljevanje študije, ki se je začela lani in je zbrala odzive 136 evropskih mest (od tega 4 iz Slovenije) in povzeta v dokumentu “Teritorialne in urbane dimenzije digitalnega prehoda javnih storitev”, ki je predstavljala podlago za politično razpravo o digitalni tranziciji med estonskim Predsedovanjem Svetu EU in podprlo pripravo akcijskega načrta za partnerstvo za digitalno tranzicijo v mestih. Kratko vsebino politike najdete na spletni strani www.espon.eu/digital-transition.

Glavne ciljne skupine za raziskavo so občinski uradniki, ki se ukvarjajo z zagotavljanjem javnih storitev in IKT.

V raziskavi lahko sodelujete z izpolnitvijo spletnega vprašalnika v enem izmed razpoložljivih jezikov.

Rok za oddajo prispevkov je petek, 31. avgust 2018 .

Izpolnitev vprašalnika priporočamo vsem občinam, saj je mednarodna primerljivost pokazatelj, kje lahko stanje izboljšamo in kako. Anketni vprašalnik tudi ponudi izbiro velikosti občine v sedmih kategorijah, glede na število prebivalcev, tako da se lahko primerjajo občine z manj kot 5000 prebivalcev, od 5.000 do 50.000 in tako do tistih, ki imajo več kot milijon.

Lanskoletna raziskava kaže, da so na lokalni ravni digitalne storitve najvišje na področju turizma in prostroskega načrtovanja.

 

Najlepša hvala za vaš prispevek!


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice