Skupnost občin Slovenije je v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor in IPoP – Inštitut za politike prostora 6. novembra 2018  izvedla študijsko ekskurzijo v sosednjo Hrvaško, v Istro, v okviru podpore izvajanja urbane politike in programa Urbact. V sklopu izleta so župani in druge udeleženke in udeleženci iz različnih občin, Direktorata za turizem in organizatorji obiskali Rabac in Bale.

Bike Center Valamar – Rabac

V Občini Labin – Rabac so skupino sprejeli predstavniki hrvaške hotelske verige Valamar in predstavniki občine. Podrobno so predstavili koncept zasebne investicije Valamarja v javno infrastrukturo, v kolesarski park Valamar Bike Center, ki je velika pridobitev tako za lokalno skupnost, njene prebivalce in turiste. Podjetje je predstavilo svojo razvojno strategijo, ki posebno pozornost namenja lokalni skupnosti. V Valamarju so prepričani, da je za uspešen razvoj turizma z zadovoljnimi turisti, ki se radi vračajo izredno pomembno tudi, da so zadovoljni lokalni prebivalci. Zato skladno s svojimi strateškimi usmeritvami sponzorirajo številne športne in kulturne dogodke, ki blagodejno vplivajo na vse deležnike v destinaciji, lokalne prebivalce, turiste in gospodarski sektor. V segmentu kolesarskega turizma so se tako odločili za veliko investicijo v Bike park, ki je sedaj brez vstopnine na voljo tako gostom Valamarja, kot drugih turistov, hkrati pa lokalnim prebivalcem. V sklopu izvedbe projekta so k sodelovanju povabili tudi lokalna podjetja, ki tako dopolnjujejo paleto storitev, ki jih zahteva dober kolesarsko-turistični produkt. Pri zasnovi projekta in gradnje je sodeloval tudi Andrej Žigon, iz slovenskega podjetja Alliance, ki je predstavil njihov prispevek v celotnem mozaiku. Predstavniki Valamarja so poudarili, da je za uspešno izvedbo tako investicije v kolesarsko infrastrukturo, kot udejanjanju drugih strateških ciljev izredno pomembno odlično in tesno sodelovanje z občino.

Kolesarsko pridobitev Bike Center je del udeležencev spoznal na kolesu, nekateri pa so se na ogled odpravili peš. Bike Center je namenjen profesionalnim in rekreativnim kolesarjem ter aktivnim družinam. Center na enem mestu združuje vse vsebine, ki jih kolesarji potrebujejo na oddihu: od Bike Skills Parka s poligonom pump track za treniranje in specializiranih stez različnih zahtevnosti do kolesarske šole in vodenih izletov na destinaciji. Celovite storitve centra so prilagojene vsem tipom kolesarjev in družinam z otroki, medtem ko kakovostna infrastruktura ponuja vrhunsko kolesarsko doživetje v neposredni bližini Jadranskega morja. Bike Center tako ponuja:

  • Info point: kolesarski izleti za vse tipe kolesarjev, bike&boat izleti na bližnje otoke, družinski izleti, kolesarske šole za začetnike in programi za naprednejše kolesarje, storitev prevoza koles.
  • Bike Park Rabac: specializirane steze single trail in flow trail s peščeno in naravno podlago v skupni dolžini 20 km, večnamenska steza za družine in MARO Kids poligon pump track
  • Bike shop: visokokakovostna MTB, cestna in trekking kolesa, kompletna oprema, napitki in prehranski dodatki
  • Bike rent: najem visokokakovostnih mehanskih in električnih MTB, cestnih in trekking koles in dodatne opreme
  • Bike servis: profesionalno servisiranje vseh tipov koles
  • Bike storage room: varna kolesarnica (samo za goste hotela)
  • Bike wash: prostor za pranje koles

 

Občina Bale, s participacijo občanov na najvišjo stopnico razvitosti občine

V občini Bale so se udeleženke in udeleženci seznanili s procesom široke participacije občanov pri razvoju občine. Skupino sta sprejela Edi Pastrovicchio župan in Sandi Drandić, Direktor turistične zajednice in hkrati podžupan Občine Bale.

Brezplačni vrtec, enostaven dostop do zemljišč, visoka denarna pomoč za novorojenčke, štipendije. Mala istrska občina Bale z nekaj več kot tisoč prebivalcev ve, kako motivirati mlade. S takšnim življenjem Baljani nimajo nikakršnih razlogov za razmišljanje o odhodu. Nasprotno, o prednostih življenja v Balah se je razširil glas in v zadnjih letih, se število prebivalcev veča.

Na sprehodu skozi staro mestno jedro je skupino spremljal Sandi Drandić, ki je spotoma predstavljal in navduševal s slikovitimi opisi bogate kulturne dediščine, legendami in zanimivostmi iz vsakdanjega življenja, z investicijami občine, med katerimi je tudi športna dvorana, ki je na mednarodnem arhitekturnem natečaju v Barceloni 2008, dobila prestižni naziv najlepše dvorane na svetu.

»Parcele za eno kuno«

Gradbene in komunalno opremljene parcele v lasti občine se nahajajo na zahodni strani Bal. Namen je bil sprva, je povedal župan Pastrovicchio, da bodo zemljišča namenjena Baljanom, kar se je kasneje izkazalo, da ni toliko potreb, je pa veliko zanimanja drugih, ki bi se radi preselili v Bale.

Sistem deluje takole – občina pripravi razpis za pridobitev pravice do gradnje, pa tudi razpis za popust najema tega zemljišča. Na višino popusta vpliva na točkovanje skoraj dvajset kriterijev od tega koliko let prosilci živijo v Balah, kakšno izobrazbo imajo, starost, število otrok in podobno. Največji možni popust, ki ga zlahka dosežejo mlajše, izobražene družine iz Bal lahko doseže 99 odstotkov. Shema je izredno uspešna ocenjujeta predstavnika Občine Bale.

Eden izmed šestih strateških ciljev, ki so si jih v občini zastavili pred leti, je tudi razpršeni hotel, oz. Bale – Grad hotel, kot imenujejo projekt domačini. Po uspešno opravljenem papirnem delu pridobivanja dovoljenj, priprave razpisne dokumentacije in drugo, so že v teku gradbeno obnovitvena dela na objektih v starem mestnem jedru, ki so v lasti občine. Občina je z razpisom izbrala investitorja in bodočega upravljavca razpršenega hotela, to je podjetje Mon Perin d.o.o. Zanimivost pri tem podjetju je ta, da so ustanovni kapital zagotovili občani Bal in občina, ki imajo v skupščini podjetja skupaj 51 % glasov. Mon Perin ima v upravljanju tudi kemp ob morju, od centra oddaljen nekaj kilometrov oz. povezan z brezplačnim vlakom za vse domačine in goste v Občini Bale.

Strokovno izvedbo organizacije aranžmaja smo zaupali Turistični agenciji Visit Goodplace, ki zaupanje upravičila v polni meri. Uspeli so nagovoriti tudi napovedan dež za ta dan, ki je prisluhnil in pustil dežnike suhe.

Foto utrinki z ekskurzije so objavljeni na tej povezavi.

 

< Vse aktualne novice