• Domov
  • Novice
  • Svet županov vodilnih destinacij slovenskega turizma

V Ljubljani se je 12. januarja 2018 prvič sestal svet županov vodilnih destinacij slovenskega turizma. 34 županj in županov občin, ki jih obišče najjveč turistov in v katerih se realizira 98 % nočitev je pozdravil minister pristojen za turizem, Zdravko Počivalšek in direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak.

Pomemben del srečanja je bil namenjen razpravi, ki je pokazala, da se župani zavedajo pomena turizma in nujnosti ukrepov, ki bodo zagotavljali njegov nadaljnji trajnosten razvoj. Minister, ki zelo dobro razume turizem in ve, kako pomembna je vloga občin pri tem, župani, ki so prvi možje v destinacijah in hkrati prvi nadzorniki, kot je rekel minister na srečanju niso bili razdeljeni na državne in lokalne, oboji so bili kritični do slabe prometne infrastrukture, vključno z žičniškimi napravimi, težav z upravljanjem, do birokratskih ovir, skupaj so prepoznavali priložnosti za razvoj in pozdravljali odlično promocijo Slovenije v tujini, kar je rezultat dobrega dela ponovno samostojne Slovenske turistične organizacije. Minister Zdravko Počivalšek, državna sekretarka Eva Štravs Podlogar, direktorica STO Maja Pak in direktorica direktorata za turizem Renata Martinčič so pozorno prisluhnili pobudam, potrebam in težavam županov, s katerimi se srečujejo pri zagotavljanju takšnega okolja, v katerem se bodo lahko udejanjala pet zvezdična doživetja zahtevnih turistov. Dejstvo pa je, da je turizem izrazito horizontalna dejavnost, na katerega vplivajo politike različnih resorjev in da je le majhen delček naštetega možno reševati na MGRT.

S Strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017- 2021 smo si zastavili jasen cilj, to je ustvariti 3,7-4 milijarde evrov iz naslova izvoza potovanj do leta 2021. Ključno sporočilo ministra je bilo:

Mi vsi smo soodgovorni za realizacijo tega cilja. Ne računamo zgolj na načelno podporo občin pri udejanjanju zastavljenih ukrepov, računamo na njihovo aktivno udeležbo. Na podlagi današnje razprave v to niti najmanj ne dvomim.

Več na tej povezavi.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice