• Domov
  • Novice
  • Tesnejše sodelovanje med NALAS in Odborom regij za spodbujanje vloge lokalnih oblasti v procesu vključevanja JV Evrope v EU in pospeševanje decentralizacije

Odbor regij se močno zavzema za tesno sodelovanje z organizacijo NALAS z namenom izboljšanja vloge lokalnih oblasti in njihovih združenj v procesih vključevanja JV Evrope v EU in z namenom zagotovili učinkovito decentralizacijo.

Iz teh procesov so že več let pogosto izključene lokalne oblastim saj se pozablja, da se rešitve številnih težav držav pristopnic lahko rešijo na lokalni in regionalni ravni. Če si Evropa prizadeva približati svojim bodočim državljanom, mora nujno začeti na lokalni ravni. Spodbujanje lokalne demokracije je ključno za prispevek k spravi in ​​stabilizaciji v regiji ter za pripravo integracije Zahodnega Balkana v EU.

Prvi podpredsednik NALAS, župan Darko Fras in predsednik Odbora regij Karl-Heinz Lambertz sta na seji 15. februarja 2018 v Bruslju poudarila, da vidita potencial za poglobitev in širitev sodelovanja v prihodnje v korist lokalnih oblasti v regiji. Nekateri izmed predlaganih ukrepov vključujejo: pridobitev statusa opazovalca za NALAS, kar bo omogočilo prisotnost mreže NALAS na sejah Odbora CIVEX in zagotovilo prispevke, razvoj memoranduma o sodelovanju in akcijski načrt, ki bi skupaj prinesla znanje o decentralizaciji in politike, ki temeljijo na aktivnem sodelovanju mreže NALAS v prihajajočih širitvah EU.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice