• Domov
  • Novice
  • Urgentni poziv ministru Vrtovcu h kritju celotnega nadomestila izpada prihodkov izvajalcem šolskih prevozov

Skupnost občin Slovenije vas je obveščala, da je dne 20. 5. 2021 potekal sestanek o plačilu nadomestil izvajalcem šolskih prevozov. Glede na to, da se lahko le na državni ravni doseže celovita in enotna rešitev težav prevoznikov, in sicer skozi zakonodajna določila, je Skupnost občin Slovenije na ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca naslovila urgentni poziv. Pričakujemo, da država z interventno zakonodajo zagotovi sredstva za kritje fiksnih stroškov v celoti, torej preračunanih in priznanih 36% za čas od 1. 11. 2020 naprej za vse neizvedene prevoze.

Prav tako ostaja še vedno odprto vprašanje kritja teh stroškov za čas razglašene prve epidemije (mesec marec, april in maj 2020), zato tudi v zvezi s tem pozivamo, da tudi za ta čas država zagotovi v proračunu RS sredstva za kritje teh stroškov, saj tako izvajalec kot naročnik nista imela vpliva na neizvedeno pogodbeno dogovorjeno storitev.

Rešitev naj bo urgentno zajeta v naslednjem t. im. PKP9. Poudarili smo, da ne gre za enormna sredstva kot je temu bilo npr. pri izplačilu dodatkov za delo v času epidemije ipd., temveč zgolj za cca 1,5 milijona evrov na letni ravni. Državi ta sredstva ne bodo predstavljala nekakšne prevelike dodatne finančne obremenitve, bo pa s temi sredstvi rešila marsikatero stisko in zagotovila obstoj prevoznikov osnovnošolskih otrok.

< Vse aktualne novice