• Domov
  • Novice
  • Uspešno izveden posvet o vlaganju elektronskih prijav v obvezna socialna zavarovanja (e-VEM)

V četrtek, 5. novembra 2015, so se udeleženke in udeleženec posveta Elektronski obrazci M za prijavo podatkov v obvezna socialna zavarovanja lahko nekoliko bolje pripravili na prehod vlaganja prijav, sprememb in odjav v obvezna socialna zavarovanja iz papirnatih vlog na elektronski sistem e-VEM.

20151105_103635

Utečene predavateljice in strokovnjakinje so prisotnim jasno razložile delovanje portala e-VEM. Irena Štrumbelj Trontelj (ZPIZ) je uvodoma spregovorila o zakonskih podlagah, ključnih določbah in njihovih izjemah, opozorila da se z eno prijavo osebo vključi tako v pokojninsko in invalidsko kot v zdravstveno zavarovanje, v zavarovanje za primer brezposelnosti in zavarovanje za starševsko varstvo.

20151105_101955

Dalje je Mirjana Novović (MJU) podano vsebino že praktično podkrepila s sprotnim prikazom na portalu e-VEM. Pregledali smo kaj potrebujemo iz popolnoma tehničnega vidika za delo v digitalnem načinu in se med drugim zaustavili pri potrdilih in obrazcih. Poleg optičnega čitalca (za priloge, ki se morebiti priložijo vlogi), kvalificiranega digitalnega potrdila (različnih ponudnikov) je potrebno imeti pooblastilo za delo z e-VEM (dosegljivo na tej povezavi: Podelitev pooblastila za procesna dejanja v postopkih VEM). Predavateljica nas je opomnila na pomoč in razložila kdaj se lahko na njo obrnemo. Končno so udeleženke in udeleženci lahko preverili kako se M obrazci elektronsko vlagajo.

20151105_103826

Renata Praća (ZZZS) je suvereno razložila potek prijave, oddaje sprememb in odjave znotraj portala, opozorila na elemente, na katere je potrebno paziti. Med drugim smo pregledali urejanje zavarovanj po šifri podlage za zavarovanje 001 kot tudi po šifri podlage za zavarovanje 033, ki je za občine še najbolj aktualna.  Dobili smo občutek, da ob pazljivem izpolnjevanju in upoštevanju navodil elektronsko izpolnjevanje ne bo predstavljalo večjih težav.

20151105_105427

Navodilo za urejanje zavarovanj po šifri podlage 033 prek eVEM

< Vse aktualne novice