• Domov
  • Novice
  • Vlada izdala Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19

Vlada Republike Slovenije v Odloku o spremembah in dopolnitvi predlaga spremembe druge, tretje in četrte alineje 2. člena Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 (v nadaljnjem besedilu: odlok).

S spremembami izjema od napotitve v karanteno na domu velja tudi za zaposlene v kritični infrastrukturi (sektor energetike, sektor prometa, sektor prehrane, sektor preskrbe s pitno vodo, sektor zdravstva, sektor financ, sektor varovanja okolja ter sektor informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov), Policiji in dejavnosti obrambe. Omogoča se dokazovanje prebolevnosti tudi z dokazilom o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega testa. V drugi alineji 2. člena odloka se določi, da mora za izjemo od karantene od pozitivnega rezultata testa PCR ali testa HAG miniti manj kot 45 dni. V tretji alineji se pri izjemi prebolevnikov, ki so tudi cepljeni, pri dokazovanju prebolevnosti poleg testa PCR določi tudi možnost dokazovanja s testom HAG ter črta besedilo, ki določa, da mora biti pozitiven rezultat na virus SARS-CoV-2 starejši od deset dni. Spremembe sledijo spremenjenemu protokolu testiranja na virus SARS-CoV-2 kot odzivu na lastnosti različice omikron.

Kot izjeme od karantene na domu se dodaja tudi vse osebe, ki so zaposlene ali delo opravljajo na drugi pravni podlagi v sektorjih kritične infrastrukture, Policiji ali dejavnosti obrambe, pod pogojem, da v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika s povzročiteljem COVID-19 vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom ali testom HAG za samotestiranje na SARS-CoV-2 (v nadaljnjem besedilu: test HAG za samotestiranje) na delovnem mestu in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice